sobota, 12 października 2024

Śliwki pod bezglutenową kruszonką

Sezon na śliwki wkrótce się skończy, więc warto przygotować deser na bazie tych wartościowych owoców, zanim ich zabranie. Polecam upiec je pod bezglutenową, jaglaną kruszonką. Ten deser przygotowuje się szybko i małym nakładem pracy. Ciacho świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu 😋




Składniki:

180 g mąki jaglanej 
100 g masła 
80 g cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu 
śliwki
3 łyżeczki brązowego cukru

  1. Wszystkie składniki wyrobić na grudkową masę. 
  2. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. 
  3. Formę (użyłam ceramicznej, ale może być szklana) obsypać brązowym cukrem. Na nim ułożyć połówki śliwek miąższem do dołu. 
  4. Całość posypać kruszonką wyjętą z lodówki. 
  5. Wstawić do zimnego piekarnika. 
  6. Włączyć go na 220°C i piec 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.