środa, 23 sierpnia 2017

Sałatka śledziowa z kalafiorem

Surowy kalafior idealnie nadaje się na sałatki z różnymi dodatkami. Tym razem połączyłam go ze śledziami, dzięki czemu sałatka ma zdecydowany smak. Kalafior i różne dobra z mojego warzywnika sprawiają, że całość jest chrupka i naprawdę świeża. W składzie znajduje się czosnek, w związku z czym dodałam natkę pietruszki, która łagodzi jego zapach.




Składniki (na 2 porcje):

pół kalafiora
3 płaty śledziowe
pół papryki (użyłam pomarańczowej)
pół chili
pół małego kefiru
2 ząbki czosnku
2 gałązki natki pietruszki

  1. Płaty śledziowe opłukać i namoczyć w wodzie na przynajmniej 3 godziny przed przygotowaniem sałatki. Potem ponownie go wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Kalafiora podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do salaterki.
  3. Kalafiora polać kefirem i wycisnąć nań czosnek. Wymieszać.
  4. Płaty śledziowe pokroić na 3 podłużne kawałki, a następnie w poprzek na mniejsze. Dorzucić do kalafiora.
  5. Paprykę i chili pokroić na malutkie kawałki. Dorzucić do sałatki i wymieszać całość.
  6. Sałatkę posypać rozdrobnioną  natką pietruszki.
  7. Odstawić na ok. kwadrans do przegryzienia smaków.


Warzywa psiankowate 2017

Dzień Polskiej Żywności 2017





2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.