To pyszne i bardzo słodkie ciasto drożdżowe (rosca de Reyes) pieczone z okazji święta Trzech Króli (6 stycznia) w kształcie wieńca jest wielowiekową tradycją w Hiszpanii. Bardzo się cieszę, że przywędrowała do Polski 😊. W tym roku ciasto wypiekałam w formie nieuporządkowanego wianka, choć tradycyjnie jest symetryczną formą przypominającą królewską koronę z bakaliami, które mają imitować kamienie szlachetne. Farszem ciasta są różne rodzaje bakalii, w tym koniecznie migdały, które dawniej wkładano w całości i przynosiły szczęście tym, którzy w swoim kawałku ciasta znajdowały ten rodzaj orzechów. Przygotowując tegoroczne okolicznościowe ciasto inspirowałam się przepisem Kamili z bloga Ogrody Babilonu.
Składniki:
Nadzienie
1 szklanka suszonej żurawiny
3 łyżki likieru migdałowego (użyłam czerwonego wina z dodatkiem migdałowego zapachu do ciast)
50 g masła
3/4 szklanki migdałów (użyłam płatków)
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto
600 g mąki pszennej
230 ml mleka
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
90 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
skórka z cytryny
Dekoracja
3 łyżki soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
- Do miseczki wsypać żurawiny i zalać je likierem (lub winem z zapachem migdałowym). Odstawić, by żurawina wchłonęła cały płyn.
- Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić, by drożdże się namnożyły.
- W dużej misce wymieszać mąkę, sól, miękkie masło, rozbełtane jajka, sól i podrośnięte drożdże z mlekiem.
- Wyrobić na elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu podwojenia objętości.
- Do żurawin dodać posiekane migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Dokładnie wymieszać.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 60×20 cm.
- Rozłożyć przygotowane nadzienie, zostawiając margines na brzegach ciasta.
- Docisnąć nadzienie, zwinąć ciasno w roladę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rulon przeciąć wzdłuż na pół i zapleść. Połączyć oba końce formując wieniec.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni C. i piec ok. 25 minut (do ładnego zrumienienia ciasta).
- Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polać nim przestudzony wieniec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.