piątek, 5 stycznia 2018

Ciasto - wieniec na Trzech Króli

To pyszne i bardzo słodkie ciasto drożdżowe (rosca de Reyes) pieczone z okazji święta Trzech Króli (6 stycznia) w kształcie wieńca jest wielowiekową tradycją w Hiszpanii. Bardzo się cieszę, że przywędrowała do Polski 😊. W tym roku ciasto wypiekałam w formie nieuporządkowanego wianka, choć tradycyjnie jest symetryczną formą przypominającą królewską koronę z bakaliami, które mają imitować kamienie szlachetne. Farszem ciasta są różne rodzaje bakalii, w tym koniecznie migdały, które dawniej wkładano w całości i przynosiły szczęście tym, którzy w swoim kawałku ciasta znajdowały ten rodzaj orzechów. Przygotowując tegoroczne okolicznościowe ciasto inspirowałam się przepisem Kamili z bloga Ogrody Babilonu.




Składniki:

Nadzienie
1 szklanka suszonej żurawiny
3 łyżki likieru migdałowego (użyłam czerwonego wina z dodatkiem migdałowego zapachu do ciast)
50 g masła
3/4 szklanki migdałów (użyłam płatków)
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciasto
600 g mąki pszennej
230 ml mleka
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
90 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
skórka z cytryny

Dekoracja
3 łyżki soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru


  1. Do miseczki wsypać żurawiny i zalać je likierem (lub winem z zapachem migdałowym). Odstawić, by żurawina wchłonęła cały płyn.
  2. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić, by drożdże się namnożyły. 
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, miękkie masło, rozbełtane jajka, sól i podrośnięte drożdże z mlekiem. 
  4. Wyrobić na elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu podwojenia objętości.
  5. Do żurawin dodać posiekane migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Dokładnie wymieszać.
  6.  Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 60×20 cm.
  7. Rozłożyć przygotowane nadzienie, zostawiając margines na brzegach ciasta. 
  8. Docisnąć nadzienie, zwinąć ciasno w roladę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  9. Rulon przeciąć wzdłuż na pół i zapleść. Połączyć oba końce formując wieniec. 
  10. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. 
  11. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni C. i piec ok. 25 minut (do ładnego zrumienienia ciasta).
  12.  Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polać nim przestudzony wieniec.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.