środa, 24 stycznia 2018

Nalewka "Letnia rosa"

Tę aromatyczną nalewkę na gałce muszkatołowej przygotowuję co kilka lat, gdy nie obrodzą owoce. Przepis zaczerpnięty z książki "Nalewki, likiery i wina domowe" Małgorzaty Caprari zakłada, że jest ona gotowa po roku. Ja zaczynam nią częstować po dwóch latach, gdy smak gałki wymiesza się ze smakiem rodzynek i "przegryzie się" w alkoholu, a kolor nalewki ze słomkowego zmieni się na złoty.




Składniki:


2 gałki muszkatołowe
3 łyżki płynnego jasnego miodu (akacjowego lub lipowego)
łyżka jasnych rodzynek
pół litra spirytusu
2 szklanki wody

  1. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce.
  2. Miód rozprowadzić w wodzie, zagotować, zszumować i ostudzić.
  3. Wodę miodową delikatnie wymieszać ze spirytusem, dodać gałkę muszkatołową i dobrze wstrząsnąć. Przelać do wyparzonego gąsiorka lub słoja, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 4-6 miesięcy. 
  4. Nalewkę przefiltrować.
  5. Rodzynki sparzyć i osuszyć.
  6. Nalewkę rozlać do wyparzonych butelek. Dodać do nich rodzynki,szczelnie zamknąć i odstawić na kolejne pół roku.







Swojskie alkohole


2 komentarze:

  1. nie potrafię sobie wyobrazić smaku tej nalewki ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na początku smakuje jak gałka muszkatołowa, po dwóch latach nabiera głębszego smaku charakterystycznego dla długo leżakujących słodkich win czy dwójniaka

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.