poniedziałek, 7 października 2019

Bajgle cynamonowe

4 października to dzień cynamonowych bułeczek, np. Kanelbullar, Korvapuusti czy japońskich bułeczek Hokkaido. Na ten dzień upiekłam dla koleżanek i kolegów z pracy tradycyjne Kanelbullar. A w sobotę, w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie, skusiłam się na przepis ze strony Poezja smaku. Tego dnia byłam tak rozkojarzona, że po skręceniu kawałków ciasta zamiast je zwinąć w ślimaki, skleiłam końcówki i zamiast bułeczek powstały bajgle, z czego zdałam sobie sprawę dopiero po upieczeniu. Niezależnie od kształtu wyszły pysznie, bo nawet osoby, które nie przepadają za cynamonem, sięgnęły po te słodkości. Poniżej podaję proporcje wykorzystane przez siebie, by uzyskać ciasto, które dobrze się będzie wałkować i nie będzie za tłuste.




Składniki (na 15 obwarzanków):


550 g mąki typu 500 + do podsypywania
80 g drobnego cukru + łyżeczka
80 g masła
250 ml mleka + łyżka
35 g drożdży
1 jajko
1 łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta soli

Nadzienie
120 g miękkiego masła
6 łyżek ciemnego cukru
3 płaskie łyżki mielonego cynamonu

Dodatkowo
rozmącone jajko lub żółtko
gruby cukier do posypania



  1. W małym garnku stopić masło i zdjąć z palnika.
  2. Do szklanki rozkruszyć drożdże.
  3. Do drożdży dodać łyżkę mleka i łyżeczkę drobnego cukru. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić, aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (zajmie to ok. 10-15 minut). 
  4. Do dużej miski wsypać mąkę, kardamon, sól i cukier. Wymieszać.
  5. Do stopionego masła wlać mleko, dodać wyrośnięte drożdże i wbić jajko. Wymieszać.
  6. Zawartość rondelka dodać do mąki. Wymieszać łyżką do połączenia składników. 
  7. Następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – gdyby zbyt mocno lepiło się do rąk, można podsypać odrobiną mąki. 
  8. Ciasto przykryć i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  9. Gdy ciasto wyrośnie, przygotować nadzienie, czyli ugnieść widelcem masło z cukrem i cynamonem. Wymieszać na jednolitą masę.
  10. Ciasto drożdżowe wyjąć na blat oprószony mąką. Lekko wyrobić, by je odgazować.
  11. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować na duży prostokąt (mój miał (53×38) cm). 
  12. Za pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe nadzienie na połowie ciasta, zostawiając tylko niewielki margines (do 1 cm szerokości). 
  13. Złożyć ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku. 
  14. Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt (u mnie (50 x 30) cm).
  15. Za pomocą radełka, noża, lub nożyka do pizzy pokroić ciasto na 15 pasków pasków. 
  16. Każdy pasek złapać za brzegi i jedną ręką kilkukrotnie obrócić, tworząc spiralę. 
  17. Skleić końcówki.
  18. Bajgle ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  19. Odstawić na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  20. Włączyć piekarnik na 180 stopni (termoobieg).
  21. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać grubym cukrem.
  22. Piec 15 minut w termoobiegu na ciemno złoty kolor.
  23. Bajgle wyłożyć na kratkę do ostudzenia.


Bułeczki cynamonowe wypiekały autorki blogów:

Matka Wariatka
Weekendy w domu i ogrodzie
Małe kulinaria

6 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.