poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Ciasto na zakwasie w kwietniowej piekarni

W kwietniowej piekarni Amber zaproponowała nam upieczenie wieńca na zakwasie. Ciasta zakwasowego używałam wcześniej do pieczenia muffin. Tym razem postanowiłam upiec chałkę, przy okazji do jednego z wałków dodając mój niedawny nabytek - mąkę dyniową. Zależało mi na tym, by nadać ciastu inną fakturę i marmurkowy koloryt. Chałka smakuje inaczej niż klasyczna chałka drożdżowa. Moim zdaniem jest bardziej charakterna w smaku.




Składniki:



Przepis ze strony – kilk!

Całość pszennego ciasta zakwaszonego, przygotowanego metodą 3-stopniową* z użyciem mleka zamiast wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

  1. Zagnieść, dodając odrobinę mąki (dodałam prawie szklankę, tak łapczywe było moje ciasto) - utworzy się miękki zaczyn.
  2. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać:


350 g mąki pszennej
100 ml letniego mleka
60 g cukru
40 g płynnego masła
łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko

  1. Wszystkie składniki zagnieść, aż utworzy się gładkie ciasto odstające od ręki i miski, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto po tym czasie przyrasta dwukrotnie.
  2. Następnie wyjąć, podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Do jednego z nich dodałam pół szklanki mąki dyniowej. Ten wałek powinien być najdłuższy.
  3. Z wałków zapleść warkocz (zielony wałek w środku). Końce warkocza podwinąć pod spód.
  4. Ułożyć na blasze, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  6. Chałkę posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Piec w temp 200 st C ok 40-45 minut do zbrązowienia.


*Jak wyhodować zakwas pszenny do warkocza  metodą 3- fazową?

I faza
1 łyżka zakwasu żytniego
50 g mąki pszennej
50 g mleka
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.

II faza
ciasto z I fazy + 50 g mąki + 45 g mleka
Mieszamy i odstawiamy w temperaturze 25 st. C na 5 godzin.

III faza
ciasto z II fazy + 30 g mąki + 50 g mleka
Mieszamy i odstawiamy na kolejne 5 godzin


Ciasto wypiekali autorzy blogów:



5 komentarzy:

  1. Ładna!
    Musi inaczej smakować bo jest na zakwasie. Przez to jest też zdrowsza...

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też chałka zamiast wieńca. :)
    Ciekawa jestem, jak smakowała z mąką dyniową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dyniową mąką brzmi pysznie!
    Do następnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mąką dyniową pewnie smakowało jeszcze lepiej i zyskało jeszcze więcej charakteru:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowa, pyszna chałka, nam tez smakowała :-) Twój warkoc jest obłędnie cudny :-) Pozdrawiam i dziękuję za kwietniowe wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.