niedziela, 13 maja 2018

Pakieciki z tuńczykiem i ricottą w cieście filo

Dopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie i dymce zawdzięczają świeży, wiosenny smak, podkreślony pieczoną cytryną.




Składniki (na 9 pakiecików):

Farsz
140 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
200 g ricotty
dymka
garść rukoli
6 listków mięty
sok z połowy cytryny
sól
pieprz mielony

Dodatkowo
2 płaty ciasta filo
olej
połówka cytryny przekrojonej wzdłuż
jasny miód (np. rzepakowy, akacjowy lub lipowy)



  1. Tuńczyka rozdrobnić widelcem i wymieszać z ricottą.
  2. Dymkę, miętę i rukolę pokroić drobno. Dodać do masy tuńczykowej.
  3. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  4. Płat ciasta filo posmarować olejem. Ułożyć na nim drugi płat ciasta i również posmarować olejem.
  5. Ciasto filo pokroić na 9 prostokątów.
  6. Na każdy prostokąt wyłożyć czubatą łyżeczkę farszu.
  7. Brzegi ciasta złożyć tak, by przykryć farsz, a potem złożyć na 3.
  8. Pakieciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem do spodu.
  9. Pakieciki posmarować z wierzchu olejem.
  10. Obok pakiecików ułożyć połówkę cytryny pokrojoną na 4 cząstki.
  11. Pakieciki piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C. przez 10-15 minut.
  12. Zaraz po upieczeniu pakieciki posmarować odrobiną płynnego miodu (2 krople na pakiecik).
  13. Gorące pakieciki podawać z surówką na bazie rukoli i dymki oraz z cząstkami podpieczonej cytryny.






Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie tuńczyka, weź udział w konkursie. Szczegóły na www.konkurstunczyk.eu


#MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, mam akurat identyczną puszkę tuńczyka princes, brakuje tylko ciasta filo i ricotty, ale zakupię i wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...