niedziela, 12 maja 2019

Lemoniada rabarbarowa

Cieplejsze dni oznaczają chęć na większą ilość płynów z sezonowymi dodatkami. U mnie pięknie rozrasta się rabarbar, któremu przycięłam pąki kwiatowe. Mięta też wybujała. Postanowiłam zatem przygotować różową lemoniadę. Sezon na rabarbar 2019 uważam za otwarty 😊




Składniki:

350 g rabarbaru
1,2 l wody + przegotowana woda do rozcieńczenia według uznania
4 plasterki imbiru
limonka
ok. 3 łyżek miodu
mięta (4 gałązki do dzbanka + 3 do szklanek)

  1. Zagotować 1,2 l wody.
  2. Rabarbar wypłukać i pokroić na kawałki ok. 3 cm.
  3. Rabarbar wrzucić na wrzątek i gotować na palniku o małej mocy ok. 10 minut (do momentu, gdy rabarbar będzie mieć jednolitą barwę i odda kolor do wywaru).
  4. Przecedzić kompot rabarbarowy. 
  5. Do kompotu dodać 4 plasterki imbiru. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  6. Do kompotu dodać wyciśnięty sok z limonki.
  7. Rozrzedzić lemoniadę przegotowaną wodą (dolałam prawie 1 litr wody).
  8. Doprawić do smaku miodem.
  9. Wrzucić miętę do dzbanka.
  10. Wlewać do szklanek ze świeżą miętą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.