niedziela, 5 stycznia 2020

Wieniec z makiem na Trzech Króli

Jutro w kościele katolickim obchodzone jest Objawienie Pańskie popularnie zwane świętem Trzech Króli. U mnie oznacza to podanie na stół Roscón de Reyes, ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty.




Składniki:

Masa makowa
200 g niebieskiego maku
200 g wrzątku
łyżka masła
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
60 g suszonych fig
2 łyżki miodu
odrobina olejku migdałowego
2 białka

Zaczyn drożdżowy
5 g świeżych drożdży
80 g mleka
90 g mąki orkiszowej typ 630

Mleko aromatyzowane
110 g mleka
laska cynamonu
skórka starta z pomarańczy
skórka starta z limonki

Ciasto
340 g mąki orkiszowej typ 630
60 g cukru
szczypta soli
15 g świeżych drożdży
1 żółtko
1 jajko
50 g miękkiego masła

Dodatkowo do ozdoby
żółtko
łyżka mleka
suszone kolorowe kawałki ananasa
suszone morele
ziarenko fasoli


  1. W przeddzień pieczenia wymieszać składniki zaczynu. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Potem wstawić na noc do lodówki.
  2. W przeddzień pieczenia przygotować mleko aromatyzowane: zagotować mleko z laską cynamonu oraz startymi skórkami z pomarańczy i limonki. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na noc.
  3. Rano wyjąć z lodówki mleko i zaczyn. Z mleka wyjąć laskę cynamonu.
  4. Mak zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
  5. Do maku dodać masło w dwóch kawałkach.
  6. Mak z masłem zmielić za pomocą maszynki do mielenia.
  7. Do maku dodać figi pokrojone na mniejsze kawałki, żurawinę, rodzynki (te ostatnie dobrze jest wcześniej zalać wrzątkiem o odcedzić przed dodaniem do maku), olejek migdałowy i miód.
  8. Do zaczynu dodać mąkę, cukier, szczyptę soli, rozbełtane jajko z żółtkiem i drożdże w kawałkach. Wymieszać.
  9. Wyrabiać ciasto na gładką masę, stopniowo dolewając aromatyzowane mleko i skórki. Może się okazać, że nie zużyje się całego mleka lub trzeba będzie dodać go więcej.
  10. Na koniec dodać kawałki masła. Wyrobić.
  11. Odstawić ciasto na 10-15 minut i jeszcze raz wyrobić.
  12. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
  13. Ciasto wyjąć na blat posypany mąką. Złożyć je kilka razy, by pozbyć się gazu.
  14. Ciasto rozwałkować na koło o grubości ok. 1 cm. Przełożyć je na papier lub matę do pieczenia, a następnie na blachę.
  15. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  16. Ciasto posmarować odrobiną piany z białek.
  17. Resztę piany dodać do maku. Dokładnie wymieszać.
  18. Masę makową rozłożyć równomiernie przy brzegu drożdżowego koła. Wsunąć gdzieś ziarenko fasoli.
  19. Środkową część ciasta pociąć promieniście na 16 części (patrz zdjęcie obok).
  20. Każdy z "promieni" zawinąć nad makiem, końcówkę przyklejając od spodu wieńca.
  21. Żółtko rozbełtać z mlekiem i posmarować nim ciasto.
  22. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół).
  23. Ponownie posmarować ciasto rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
  24. Ciasto udekorować suszonymi owocami.
  25. Włożyć ciasto na nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ok. 25 minut.
  26. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.