sobota, 6 maja 2023

Pieczeń z ciecierzycy i papryki

Pieczenie z warzyw i strączków są wdzięcznym dodatkiem do kanapek, więc z przyjemnością je przygotowuję i opracowuję kolejne przepisy. Jest przy niej trochę pracy, podobnie do przygotowywania mięsnego pasztetu. Warto jednak poświęcić trochę czasu i pracy. Pieczeń ma słodko-kwaskowaty i bogaty smak. Można ją pokroić lub rozsmarować na pieczywie.




Składniki:

marchew
pietruszka
1/3 selera
6 ziaren ziela angielskiego
300 ml ciecierzycy
6 kawałków suszonych pomidorów
2 łyżki oleju
czerwona papryka
cebula
płaska łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
łyżka suszonego majeranku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
20 g masła
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

  1. Marchew, pietruszkę i seler (powinny być w podobnych wielkościach) obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Po ugotowaniu wyjąć na talerzyk i odstawić do ostygnięcia.
  2. Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić na noc w zimnym piekarniku. Rano wypłukać. Zalać ą tak, by przykrywała nasiona, zagotować i gotować ok. 5 minut. Odcedzić i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Odstawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia.
  3. Suszone pomidory zalać niewielką ilością wrzątku. Pozostawić na 10 minut, a potem odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używacie suszonych pomidorów z oleju, od razu je pokroić.
  4. Cebulę obrać i pokroić w byle jaką kostkę.
  5. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Poddusić na nim cebulę z papryką.
  7. Pod koniec duszenia dodać papryki w proszku, czosnek niedźwiedzi, kozieradkę i kminek oraz masło. Wyłączyć palnik pod patelnią, gdy masło się stopi.
  8. W malakserze zmielić ciecierzycę, warzywa korzeniowe, majeranek, cebulę i paprykę z przyprawami i tłuszczem.
  9. W misce wymieszać rękoma zmieloną ciecierzycę i warzywa.
  10. Pod koniec wyrabiania dodać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
  11. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Włożyć pieczeń do zimnego piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C i piec 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 40 minut.
  14. Wyjąć keksówkę na kratkę i odstawić na 15-20 minut, by pieczeń nieco ostygła. Po tym czasie wyjąć ją z formy i pozwolić całkowicie ostygnąć, a potem włożyć do lodówki, by stężała.




-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.