niedziela, 14 maja 2023

Bitki sojowe w sosie pieczarkowym

W diecie wegetariańskiej lub wegańskiej szybkie przygotowanie obiadu bywa wyzwaniem. Gdy nie ma się ochoty na długie i mozolne gotowanie, bo pogoda tak piękna, że lepiej spędzić czas na dworze, z pomocą przychodzą różne półprodukty. U mnie w szafce na takie okazje mam zawsze schowane suche kotlety sojowe. Zapraszam na szybkie wegetariańskie danie bez glutenu 😋😊




Składniki (na 4 porcje):
opakowanie (100 g) suchych kotletów sojowych
300 g pieczarek
mała cebula
ok. 10 listków świeżego majeranku
pół szklanki przecieru pomidorowego
pół łyżeczki mielonego kminku
sól
pieprz
2 łyżki oleju

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić według uznania.
  2. Pieczarki przerzucić na patelnię. Polać olejem.
  3. Smażyć do odparowania płynu.
  4. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Gdy płyn odparuje dodać kminek i przecier pomidorowy. Wlać szklankę wody.
  6. Na pieczarkach ułożyć kotlety sojowe. Całość posolić.
  7. Dusić całość do miękkości kotletów, które co jakiś czas trzeba przewrócić na drugą stronę i wkładać głębiej w płyn. W razie potrzeby dolewać wodę, bo kotlety sporo jej wchłoną, a część się odparuje.
  8. Na moment wyjąć kotlety sojowe na deskę i delikatnie roztłuc je młotkiem do mięsa. Wrzucić z powrotem do pieczarek.
  9. Pod koniec duszenia całość doprawić solą i pieprzem. Dorzucić pojedyncze listki świeżego majeranku.
  10. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i świeżymi ogórkami.


-----
Podobne:

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.