Robiąc porządki w szafkach kuchennych trafiłam na puszkę spaghetti z serc palmowych. Kupiłam ją w zeszłym roku, by wypróbować składnik, z którym nigdy wcześniej nie miałam do czynienia. To roślinne i bezglutenowe spaghetti okazało się strzałem w dziesiątkę na szybki obiad 🎯Warto do niego dobrać dodatki o słodkawym smaku, by stłumić kwaskowaty i gorzkawy smak serc palmowych. Oprócz nich wykorzystałam boczniaki łosiowe z samodzielnej uprawy. Można oczywiście użyć boczniaków ostrygowych.
Składniki (na 2 porcje):
puszka (400 g) spaghetti z serc palmowych
100 g boczniaków łososiowych
10 cm pora (zielona część)
pół czerwonej papryki
łyżka sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
natka pietruszki (2 liście)
sól
dymka
2 szczypty czarnego sezamu
2 szczypty płatków drożdżowych
olej do smażenia
dobry olej (u mnie rzepakowy)
- Boczniaki pokroić wzdłuż, umieścić na suchej patelni i gdy pod wpływem temperatury oddadzą swoje soki, które z patelni wyparują, dolać łyżkę oleju. Podsmażyć.
- Pora pokroić w plasterki
- Paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Dymkę pokroić na skośne kawałki.
- Spaghetti z serc palmowych odcedzić i dobrze przepłukać na sicie. Dodać do boczniaków. Wymieszać.
- Na patelnię wlać ok. 50 ml wody. Gotować boczniaki i spaghetti do odparowania płynu.
- Na patelnię wlać ok. łyżki oleju. Dorzucić paprykę i pora oraz zioła prowansalskie i paprykę w proszku.
- Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy i słodki sos chili.
- Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać ok. 2 minut. Papryka i por powinny zostać chrupiące.
- Wyłożyć danie na talerze. Polać je odrobiną dobrego oleju, posypać pokrojoną dymką, płatkami drożdżowymi i czarnym sezamem. Podawać.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.