Ostatnio prowadziłam szkolenie dla grupy nauczycieli z różnych krajów i zostało mi po nim arborio. Ponieważ mamy sezon na szparagi, postanowiłam zużyć ten ryż i przygotować risotto ze szparagami, pyszne kleiste, bezglutenowe danie jednogarnkowe.
cebula
500 g zielonych szparagów
300 ml ryżu arborio
o.1,2 l gorącego bulionu warzywnego
20 g zimnego masła
pół łyżeczki mielonego kminku
świeżo starty parmezan lub grana padano
sól
pieprz
olej do smażenia
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Odłamać stwardniałe końcówki szparagów. Z końcówek można ugotować zupę-krem.
- Na głębokiej patelni rozgrzać ok. 3-4 łyżki oleju.
- Podsmażyć na nim szparagi pokrojone na kawałki długości ok. 2 cm..
- Zmniejszyć moc palnika i dodać cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Podsmażać do momentu zniknięcia oleju z patelni. Mieszać od czasu do czasu.
- Gotować do miękkości ryżu, podlewając co jakiś czas gorącym bulionem i mieszając.
- Pod koniec dodać kminek, kawałek zimnego masła i garść startego sera.
- Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ilość zależy od smaku bulionu.
- Podawać risotto posypane startym serem.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.