niedziela, 25 maja 2025

Risotto ze szparagami

Ostatnio prowadziłam szkolenie dla grupy nauczycieli z różnych krajów i zostało mi po nim arborio. Ponieważ mamy sezon na szparagi, postanowiłam zużyć ten ryż i przygotować risotto ze szparagami, pyszne kleiste, bezglutenowe danie jednogarnkowe.




Składniki:

cebula
500 g zielonych szparagów
300 ml ryżu arborio
o.1,2 l gorącego bulionu warzywnego
20 g zimnego masła
pół łyżeczki mielonego kminku
świeżo starty parmezan lub grana padano
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Odłamać stwardniałe końcówki szparagów. Z końcówek można ugotować zupę-krem.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzać ok. 3-4 łyżki oleju.
  4. Podsmażyć na nim szparagi pokrojone na kawałki długości ok. 2 cm..
  5. Zmniejszyć moc palnika i dodać cebulę.
  6. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Podsmażać do momentu zniknięcia oleju z patelni. Mieszać od czasu do czasu.
  7. Gotować do miękkości ryżu, podlewając co jakiś czas gorącym bulionem i mieszając.
  8. Pod koniec dodać kminek, kawałek zimnego masła i garść startego sera.
  9. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ilość zależy od smaku bulionu.
  10. Podawać risotto posypane startym serem.

-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.