sobota, 31 maja 2025

Lazania ze szparagami

Sezon na szparagi powoli się kończy. W tym roku wyjątkowo rozpieszczał podniebienia szparagowych smakoszy 😋 Dań z nimi w roli głównej przygotowałam sporo. Oto jedno z nich.




Składniki (na keksówkę):
kilka płatów lazanii
pęczek szparagów
kilka plastrów żółtego sera
2 kulki mozzarelli
250 g ricotty
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka suszonego estragonu
słoik (300 ml) przecieru lub sosu pomidorowego







  1. Ricottę wymieszać z estragonem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Odłamać stwardniałe części szparagów.
  3. Szparagi pokroić na kawałki długości. ok. 3-4 cm.
  4. Posmarować płaty lazanii ricottą z ziołami.
  5. W keksówce ułożyć warstwę posmarowanych lazanii, rozłożyć część szparagów, położyć plastry żółtego sera. Powtarzać do zużycia lazanii.
  6. Całość polać sosem pomidorowym.
  7. Na wierzchu zamiast żółtego sera ułożyć plastry mozzarelli.
  8. Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200℃.
  9. Podawać na gorąco.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.