Sezon na szparagi powoli się kończy. W tym roku wyjątkowo rozpieszczał podniebienia szparagowych smakoszy 😋 Dań z nimi w roli głównej przygotowałam sporo. Oto jedno z nich.
kilka płatów lazanii
pęczek szparagów
kilka plastrów żółtego sera
2 kulki mozzarelli
250 g ricotty
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka suszonego estragonu
- Ricottę wymieszać z estragonem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Odłamać stwardniałe części szparagów.
- Szparagi pokroić na kawałki długości. ok. 3-4 cm.
- Posmarować płaty lazanii ricottą z ziołami.
- W keksówce ułożyć warstwę posmarowanych lazanii, rozłożyć część szparagów, położyć plastry żółtego sera. Powtarzać do zużycia lazanii.
- Całość polać sosem pomidorowym.
- Na wierzchu zamiast żółtego sera ułożyć plastry mozzarelli.
- Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200℃.
- Podawać na gorąco.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.