piątek, 8 sierpnia 2025

Sos z pieczonych warzyw

W tym roku postanowiłam zrobić nieco inną wersję sosu pomidorowo-paprykowego. Zajmuje mniej czasu i przygotowuje się z mniejszym wysiłkiem, bo nie trzeba godzinami odparowywać pomidorów. Smak jest bogatszy. Konsystencja oczywiście zależy od odmian pomidorów - ja wykorzystałam mięsiste odmiany Kmicic i Frodo. Podstawą mojego sosu są papryki i pomidory, a reszta dodatków zależy od upodobań smakowych. Np. do jednej z partii (bo ten sos robiłam na kilka rzutów) dodałam kilka małych bakłażanów. Sos sprawdziłam jako bazę do pizzy i makaronu - rewelacja 😋




Składniki:

7 papryk
2 cebule
pełna blacha połówek pomidorów
główka czosnku
gałązka rozmarynu
olej
sól
pieprz

  1. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
  2. Cebule obrać i pokroić na połówki.
  3. Czosnek rozdzielić na ząbki i obrać.
  4. Nastawić piekarnik na 220℃, włączyć termoobieg.
  5. Pomidory pokroić na połówki i usunąć z nich stwardniałe piętki.
  6. Na jedną blachę wylać kilka łyżek oleju. Obtoczyć w nim dokładnie połówki papryk i cebul.
  7. Na drugiej blasze ułożyć połówki pomidorów, ząbki czosnku i igiełki rozmarynu. Skropić olejem.
  8. Włożyć obie blachy do piekarnika. Pomidory wyżej.
  9. Piec warzywa 30 minut, w trakcie otworzyć 2 razy drzwiczki, by pozbyć się pary.
  10. Wyjąć z piekarnika pomidory. Papryki zostawić jeszcze 5 minut w wyłączonym piekarniku i przy zamkniętych drzwiczkach. Potem wyjąć, by warzywa ostygły.
  11. Łyżeczką wybrać miąższ z pomidorów, zostawiając go na blasze tam, gdzie znajdują się przypieczenia, by potem zgarnąć ich smak.
  12. Papryki obrać ze skórki.
  13. Wszystkie warzywa zblendować z rozmarynem.
  14. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  15. Pulpę warzywną przełożyć do słoików. Zakręcić je.
  16. Pasteryzować 20 minut (na dno garnka położyć ściereczkę; ustawić na niej słoiki; zalać wodą; doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut).
  17. Wyjąć słoiki na kartkę i pozwolić, by powoli stygły.
  18. Przechowywać w zimnej piwnicy.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.