czwartek, 4 lipca 2019

Fantazyjne drożdżowe ciasto z wiśniami

Nie ma co ukrywać - lubię ciasta drożdżowe, a jeszcze bardziej lubię bawić się jego formą i kształtem. Z jego smakiem idealnie łączy się smak wiśni. A że właśnie rozpoczyna się sezon na te karminowe cudeńka, postanowiłam wykorzystać zeszłoroczny dżem, by zrobić miejsce na półce na słoiki z tego roku. Ciasto piekłam z myślą o koleżankach i kolegach z pracy, więc nie zrobiłam zdjęcia środka - jest miękki i lekko wilgotny, świetnie kontrastuje z chrupiącą skórką. Uformowałam je w różne kształty, żeby wyglądało bardziej odświętnie.




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):



0,5 kg mąki orkiszowej (typ 630) + mąka do podsypania; można użyć pszennej
saszetka drożdży suszonych (8 g)
100 ml wrzątku
100 ml zimnego mleka
60 g masła
120 g cukru
15 g cukru waniliowego
szczypta soli
duże jajko
małe jajko do posmarowania

dwie łyżki oleju do smażenia
ok. 300 ml dżemu wiśniowego


  1. Masło stopić w garnku.
  2. Mleko połączyć z wrzątkiem.
  3. Mąkę wymieszać z cukrami, drożdżami i solą.
  4. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko i mleko z wodą. Wyrobić na gładkie, odchodzące od rąk ciasto.
  5. Pod koniec wyrabiania dodać masło.
  6. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
  7. Tortownicę wysmarować dokładnie olejem. Jeśli ciasto będziemy piec na papierze do pieczenia, omijamy ten krok.
  8. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką.
  9. Podzielić na 4 części i każdą uformować w kulę.
  10. Dwie części rozwałkować na okrągło o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. Dla ułatwienia przenoszenia ciasta jeden z krążków można rozwałkować na papierze do pieczenia.
  11. Jeden z krążków posmarować dżemem wiśniowym, zostawiając niewielki margines dookoła.
  12. Przykryć drugim krążkiem ciasta.
  13. Na środku ustawić kieliszek do wina.
  14. Ciasto przeciąć promieniście w ośmiu miejscach, nie ruszając środka osłoniętego kieliszkiem.
  15. Każdą z części przeciąć pośrodku (jak na formowanie faworków). Końcówkę przełożyć przez przecięcie od spodu (patrz zdjęcie obok). Ponacinać każdą część w dwóch miejscach przy krawędzi, jak pokazuje zdjęcie. Chodzi o to, by końcówki bardziej się rozdzielały.
  16. Tak uformowane ciasto włożyć do tortownicy.
  17. Trzecią kulę ciasta rozwałkować na długi prostokąt. Połowę (wzdłuż długości) posmarować dżemem. Przykryć część z dżemem nieposmarowaną połówką. Przekroić wzdłuż.
  18. Obie części zwinąć ze sobą w formę warkocza (zdjęcie obok).
  19. Ułożyć warkocz przy brzegu tortownicy dookoła ciasta.
  20. Resztę ciasta podzielić na pięć części.
  21. Każdą z nich ponownie wyrobić i rozwałkować na krążki tej samej wielkości.
  22. Krążki przeciąć na połówki.
  23. 2 razy po 3 połówki ułożyć tak, by brzegi połówek nachodziły na siebie (patrz zdjęcie). Pośrodku wyłożyć dżem wiśniowy. Zwinąć połówki w roladki. Rozłożyć brzegi, by powstały różyczki i ułożyć na brzegu ciasta w tortownicy.
  24. Czynność 23 powtórzyć z pozostałymi 4 połówkami.
  25. Włączyć piekarnik na 200 stopni C.
  26. Mozolne składanie kolejnych części ciasta powoduje, że nie trzeba czekać na jego wyrastanie. Dlatego od razu można posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem. Jeśli zrobicie to dwukrotnie, ciasto zachowa podobną wysokość niezależnie od składania.
  27. Wstawić ciasto do piekarnika i od razu zmniejszyć jego temperaturę do 180 stopni C. Piec ok. 30 minut.







2 komentarze:

  1. Wspaniałe! Na pewno zrobiło wrażenie na kolegach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taką nadzieję :) Mnie samą efekt końcowy mile zaskoczył ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.