wtorek, 5 września 2017

Wegańska papryka faszerowana ryżem z dodatkami

Końcówka lata wiąże się z wykorzystaniem w mojej kuchni dużej ilości pomidorów (mam bzika na punkcie ich smaku, zapachu, kolorów i uprawy) i papryki. Dziś przedstawiam kolejny sposób na podanie smacznego dania, które można robić etapami, w tzw. biegu. W rezultacie na stół podaje się bezglutenowe, wegańskie, kolorowe, zdrowe, pachnące i pyszne danie lub przekąskę, po które chętnie sięgną i dorośli, i dzieci.




Składniki (na 3 papryki):

3 papryki
100 ml brązowego ryżu
4 łyżki amarantusa ekspandowanego
łyżka pasty tahini
łyżka oleju sezamowego
ok. 2 cm imbiru
śliwka
2 łyżki oleju

  1. Ryż ugotować do miękkości w 220 ml wody.
  2. Do schłodzonego ryżu dodać pastę tahini, olej sezamowy, starty imbir i miąższ śliwki (bez skórki) pokrojony na drobne kawałki. Dokładnie wymieszać.
  3. Do ryżowego farszu dodać amarantus ekspandowany i znów dokładnie wymieszać.
  4. Włączyć piekarnik na 200 stopni C.
  5. Górę papryk odkroić i zostawić na boku (to będzie pokrywka).
  6. Usunąć gniazda nasienne i ewentualnie wierzchołek papryk przyciąć, by samodzielnie stały. Odcięte kawałki papryk dorzucić do farszu.
  7. Do naczynia do zapiekania wlać olej.
  8. Papryki najpierw obtoczyć w oleju w naczyniu, a potem ustawić pionowo i napełniać farszem.
  9. Przykryć paprykowe miseczki z farszem odciętymi pokrywkami.
  10. Papryki piec 25-30 minut.
Podawać na gorąco.





Warzywa psiankowate 2017

2 komentarze:

  1. Z amarantusem miałam do tej pory mało do czynienia. Zapisuję do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.