niedziela, 23 czerwca 2019

Lemoniada truskawkowa

Nastało lato, a z nim końcówka truskawek 😔 i obniżenie temperatury. Nadal jednak uzupełniamy płyny, a najlepiej do tego nadają się domowej roboty wody smakowe.




Składniki:

500 g truskawek
0,75 litra zimnej, przegotowanej wody
limonka


  1. Truskawki odszypułkować i dobrze wypłukać.
  2. Zagotować pół litra wody.
  3. Do wrzątku wrzucić truskawki. Gotować ok. 3-5 minut, by truskawki oddały swą barwę wodzie.
  4. Wodę z gotowania truskawek odlać do dzbanka. Dolać zimną wodę.
  5. Limonkę sparzyć i dobrze umyć jej skórkę.
  6. Limonkę pokroić na plastry i dodać do truskawkowej wody. Aby oddała swój smak i aromat, wycisnąć z niej sok za pomocą łyżeczki.
  7. Jeśli potrzeba, posłodzić.



Orzeźwiające desery, koktajle i napoje


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.