środa, 16 października 2019

Wytrawne placki dyniowe

Jesień to czas, gdy przy okazji różnych wypieków, wrzucam do piekarnika czerwone buraki i dynię, by mieć je do bieżącej konsumpcji w sałatkach. Tym razem dynię upieczoną w niedzielę wykorzystałam do usmażenia aromatycznych placków.




Składniki (na 2 osoby):


300 g pieczonej dyni odmiany Hokkaido
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
cebula
chili
2 gałązki natki pietruszki
łyżeczka mielonej kozieradki
pieprz
sól
olej do smażenia
  1. Dynię ze skórą zmiksować na pulpę.
  2. Do pulpy dodać cebulę pokrojoną w kostkę, rozdrobnione chili i natkę pietruszki, jajko, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
  3. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju do smażenia.
  5. Na olej wykładać po czubatej łyżce masy. Uformować w okrągłe lub podłużne placki.
  6. Placki smażyć z obu stron na palniku o niezbyt dużej mocy.






Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III



Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.