niedziela, 5 czerwca 2022

Chlebek z estragonem do odrywania

Trwa akurat idealny czas na pozyskiwanie ziół do suszenia. Mój zielnik jest ich pełen. Wśród ziół wieloletnich od kilkunastu lat rośnie sobie estragon, który stał się moim ubiegłorocznym odkryciem kuchennym 😊To zioło idealnie pasuje do różnych warzywnych dań i tart. Dziś zapraszam do użycia go do wypieku drożdżowego chleba do odrywania. Taki chleb o miękkim środku, lekko chrupiącej skórce i bogatym smaku masła, sezamu i estragonu może być samodzielną przekąską, ale też dodatkiem do dań grillowanych. Polecam 😊😋




Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650 + łyżka do posypania blatu
100 g mąki pszennej typ 2000
pół łyżeczki cukru trzcinowego
7g suszonych drożdży
280 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżka oleju
180 g miękkiego masła
2 czubate łyżki posiekanego, świeżego estragonu
małe jajko
łyżka sezamu

  1. W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki.
  2. W środku zrobić dołek. Wsypać do niego drożdże i cukier. Wlać 100 ml ciepłej wody, wymieszać widelcem, zabierając odrobinę mąki. Pozostawić do namnożenia się drożdży.
  3. Gdy drożdże wyrosną, całość wymieszać ręką.
  4. Dodać sól i stopniowo dolewając resztę wody, wyrabiać ciasto na gładką masę, odchodzącą od rąk.
  5. Polać ciasto olejem i jeszcze chwilę wyrabiać.
  6. Ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia.
  7. W czasie wyrastania ciasta wymieszać masło z estragonem.
  8. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Uformować ponownie w kulę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
  9. Szklanką wykrawać krążki. Resztki ciasta ponownie wyrobić, rozwałkować i wykroić krążki, aż zużyje się całe ciasto.
  10. Każdy krążek posmarować odrobiną estragonowego masła, złożyć wzdłuż średnicy i zgiąć, jak pokazuje zdjęcie.
  11. Krążki z masłem estragonowym układać ciasno w keksówce w dwóch warstwach.
  12. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  13. Włączyć piekarnik na 220℃ z opcją pieczenia góra/dół.
  14. Jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch chlebka.
  15. Posypać sezamem.
  16. Chlebek wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 190℃. Piec 25-30 minut.
  17. Po upieczeniu od razu wyjąć chleb na kratkę i usunąć papier do pieczenia. Stopione masło zlać do miseczki i wykorzystać do smażenia jak masło klarowane.





-----
Podobne:


Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.