niedziela, 15 września 2024

Bakłażan z pomidorkami i serami

Co zrobić z dużą ilością pomidorków koktajlowych? Ja w tym roku zwykle przygotowuję je na ciepło. Są wtedy smaczniejsze, ale też zdrowsze, bo zawierają więcej likopenu naturalnego przeciwutleniacza neutralizującego działanie wolnych rodników. Gorące pomidorki wykorzystała ostatnio do nadziania bakłażanów. Powstała w ten sposób pyszna i efektowna przystawka na ciepło.




Składniki:

bakłażan
3 garści pomidorków koktajlowych
główka czosnku
gałązka rozmarynu
łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju
sól
pieprz
plaster fety
kulka mozzarelli
liście bazylii

  1. Bakłażana przekroić na połówki. Naciąć miąższ w kratownicę. Polać łyżką oleju, posypać solą i pieprzem.
  2. Ułożyć połówki bakłażana w keksówce miąższem do dołu.
  3. Do drugiej keksówki wrzucić pomidorki pozbawione szypułek.
  4. Do pomidorków dodać obrane ząbki czosnku i igiełki rozmarynu. Polać 2 łyżkami oleju, octem balsamicznym i miodem. Posypać solą.
  5. Obie keksówki wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celsjusza i piec 30 minut.
  6. Bakłażany odwrócić. Widelcem zmiażdżyć miąższ.
  7. Na wierzch bakłażana wyłożyć gorące pomidory i czosnek. Wcisnąć między nie fetę pokrojoną w kostkę.
  8. Wstawić keksówkę z bakłażanami z powrotem do piekarnika na 10 minut.
  9. Wyjąć połówki bakłażana na talerze. Podawać na gorąco z liśćmi bazylii.
  10. Przykryć plastrami mozzarelli.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.