Tą sałatką zajadałam się ostatnio w bajecznym zamku w Krasiczynie (o nim niżej). Jest idealna na zimę, łącząc w sobie zakonserwowane ziarna ze świeżymi warzywami. Nie jestem pewna, czy odwzorowałam ją 1:1 w stosunku do tej jedzonej na każde śniadanie w zamku. Przygotowałam ją od razu po powrocie do domu 😊, bo naprawdę mi smakowała😋Doprawić ją można oczywiście po swojemu. Nadaje się do pojemników, by wziąć ją do pracy na drugie śniadanie.
Składniki:
ok. 600 g kapusty pekińskiej (połówka dużej kapusty)
czerwona papryka
chili
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka groszku konserwowego
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz
- Nasiona z puszek odsączyć na sicie.
- Pokroić kapustę.
- Rozdrobnić chili.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-----
Podobne:
A teraz trochę o zamku w Krasiczynie.
Zamek w swojej surowej formie został wybudowany na planie czworokąta pod koniec XVI w. przez Stanisława Krasickiego herbu Rogala, kasztelana przemyskiego i potomka szlachty zagrodowej.
Syn Stanisława, Marcin, przekształcił zamek tak, by nadać mu kształt obronnej rezydencji wielkopańskiej. W rogach zostały wzniesione baszty: boska, papieska, królewska i szlachecka zwieńczona zdobieniami podobnymi do korony króla Zygmunta Starego.
Między basztami boską i papieską wybudowano wieżę na planie kwadratu. Na wieżę można wejść, wykupując odpowiedni bilet.
Z biegiem lat zamek przechodził z rąk do rąk. Był w posiadaniu Modrzewskich, Wojakowskich, Tarłów, Potockich i Pinińskich. Od tych ostatnich w 1835 r. posiadłość odkupił książę Leon Sapieha. Sapiehowie, którzy byli w posiadaniu Krasiczyna do 1944 roku, odrestaurowali zamek oraz przenieśli miasto wciąż zalewane przez San na północną część zamku.
baszta królewska |
Szacuje się, że obecnie ok. 3,5 tys. m² pokryta jest zdobienia wykonanymi techniką sgraffito. Przedstawiają one sceny biblijne oraz medaliony z podobiznami cesarzy, wizerunki królów Polski oraz sceny myśliwskie.
ok. 3500 m² powierzchni ścian pokryta jest zdobienia w technice sgraffito |
Od strony parku i dziedzińca zamkowego podziwiać można dwie ściany parawanowe zdobione ażurową attyką, dodającą lekkości zamkowi i przydającej mu wyglądu bogatej rezedencji.
obszerny dziedziniec zamkowy |
portal w kaplicy zamkowej z oryginalnymi 400-letnimi drzwiami dębowymi |
Kaplica zamkowa została odrestaurowana po wojnie, w czasie której znacznych zniszczeń dokonali sowieci, paląc na posadzce wyposażenie. Do portalu wejściowego wróciły oryginalne, 400-letnie drzwi kaplicowe.
Kaplicę i znajdujące się pod nią katakumby, w których pochowana była rodzina Sapiehów, można oglądać z przewodnikiem po wcześniejszym umówieniu się w recepcji hotelowej.
wnętrze kaplicy zamkowej porównywane jest z kaplicą Zygmuntowską na Wawelu |
W dawnej części mieszkalnej mieszczą się obecnie sale konferencyjne, część hotelowa, część trasy turystycznej, którą można zwiedzać z przewodnikiem oraz sklepik i restauracja. W restauracji można zjeść śniadania, pod warunkiem wynajęcia pokoju w zamku lub w dawnej powozowni. Od 11.00 do 22.00 czynna jest restauracja z dużym wyborem lokalnych dań obiadowych, przekąsek, sałatek i deserów.
wnętrze restauracji zamkowej |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.