Na pierogi z pomarańczową soczewicą miałam ochotę od dawna i czekałam na luźny weekend, by móc je spokojnie polepić. Dzięki szybkiemu gotowaniu się tego rodzaju soczewicy, farsz jest szybki do przygotowania. A przy tym przepyszny 😋
Ciasto
400 g mąki
łyżeczka soli
1 jajko
ok. 250 ml gorącej wody
Farsz
300 ml pomarańczowej soczewicy
duża cebula
4 łyżki oleju
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
sól
pieprz
- Soczewicę dokładnie wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
- Zalać soczewicę 500 ml zimnej wody i gotować, aż płyn zniknie.
- Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoty kolor na niezbyt rozgrzanym oleju.
- Soczewicę wymieszać z cebulą i olejem ze smażenia.
- Doprawić do smaku kozieradką, kminkiem, solą i pieprzem.
- Mąkę wymieszać widelcem z solą i rozbełtanym jajkiem. Stopniowo dolewać wodę i mieszać widelcem.
- Całość dobrze wyrobić, najlepiej ręcznie.
- Ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok. kwadrans.
- Ciasto wałkować na ok. 3 mm. Wycinać z niego krążki o satysfakcjonującej nas średnicy.
- Na środek krążka wykładać nadzienie i zlepiać dokładnie pierogi do zużycia ciasta i farszu.
- Pierogi gotować w osolonym wrzątku ok 2 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Wykładać je szumówką na sito i przepłukiwać zimną wodą. A następnie wykładać na talerz.
- Podawać polane uduszoną cebulą z ulubioną sałatką. U mnie to coleslaw.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.