sobota, 18 stycznia 2025

Pierogi z soczewicą

Na pierogi z pomarańczową soczewicą miałam ochotę od dawna i czekałam na luźny weekend, by móc je spokojnie polepić. Dzięki szybkiemu gotowaniu się tego rodzaju soczewicy, farsz jest szybki do przygotowania. A przy tym przepyszny 😋




Składniki
:

Ciasto    
400 g mąki
łyżeczka soli
1 jajko
ok. 250 ml gorącej wody

Farsz
300 ml pomarańczowej soczewicy
duża cebula
4 łyżki oleju
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
sól
pieprz

  1. Soczewicę dokładnie wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
  2. Zalać soczewicę 500 ml zimnej wody i gotować, aż płyn zniknie.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoty kolor na niezbyt rozgrzanym oleju.
  4. Soczewicę wymieszać z cebulą i olejem ze smażenia.
  5. Doprawić do smaku kozieradką, kminkiem, solą i pieprzem.
  6. Mąkę wymieszać widelcem z solą i rozbełtanym jajkiem. Stopniowo dolewać wodę i mieszać widelcem.
  7. Całość dobrze wyrobić, najlepiej ręcznie.
  8. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok. kwadrans.
  9. Ciasto wałkować na ok. 3 mm. Wycinać z niego krążki o satysfakcjonującej nas średnicy.
  10. Na środek krążka wykładać nadzienie i zlepiać dokładnie pierogi do zużycia ciasta i farszu.
  11. Pierogi gotować w osolonym wrzątku ok 2 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  12. Wykładać je szumówką na sito i przepłukiwać zimną wodą. A następnie wykładać na talerz.
  13. Podawać polane uduszoną cebulą z ulubioną sałatką. U mnie to coleslaw.





-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.