piątek, 3 stycznia 2025

Sałatka meksykańska

Sałatka, którą dziś proponuję, może być podana jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do posiłku. Składa się ze składników typowych dla obszaru Meksyku. Moja propozycja jest wersją wegańską, ale jeśli ktoś woli wersję mięsną, może ją oczywiście przygotować.




Składniki:
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
4 łyżki nasion słonecznika
czerwona papryka
chili
awokado
10 pomidorków koktajlowych
sok z połowy cytryny
4 ziarna kolendry
6 ziaren czarnego pieprzu
sól
4 łyżki dobrego oleju lub oliwy

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  2. Fasolę odcedzić i przepłukać 2 razy wodą.
  3. Kukurydzę również odcedzić.
  4. Paprykę pokroić w kostkę.
  5. Rozdrobnić chili.
  6. Pomidorki pokroić na połówki.
  7. Umieścić składniki w salaterce.
  8. Dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado. Od razu skropić je sokiem z cytryny.
  9. Kolendrę i pieprz utrzeć w moździerzu. Dodać do sałatki.
  10. Polać oliwą i wymieszać.
  11. Doprawić do smaku solą.
Inne wersje:
- do sałatki dodać posiekaną natkę kolendry.
- dla podkręcenia smaku można dodać czerwoną cebulę.
- do składników dodać 200 ml (objętość przed gotowaniem) makaronu typu orzo lub risoni.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.