sobota, 5 stycznia 2019

Roscón de Reyes z marcepanem

W tym roku na święto Trzech Króli postanowiłam upiec niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe z owocami kandyzowanymi podawane na hiszpańskich stołach 6 stycznia. Tradycyjnie ukryłam niespodziankę i ciekawa jestem, kto na nią natrafi 😉 Roscón de Reyes wygląda bardzo różnie. Czasem jest to aromatyzowane skórkami cytrusów ciasto drożdżowe, czasem to ciasto jest przełożone jakimś kremem, a ja schowałam w nim marcepan, by było naprawdę świątecznie. Wszystkie wypieki łączy jedno - formowanie w wieniec udekorowany kandyzowanymi owocami, co ma symbolizować bogato zdobioną królewską koronę.




Składniki:


Zaczyn
5 g świeżych drożdży
80 g mleka
90 g chlebowej mąki pszennej typu 720

Mleko aromatyzowane
100 g mleka
laska cynamonu
skórka starta z pomarańczy
skórka starta z cytryny
łyżka wody z kwiatów pomarańczy lub odrobina esencji pomarańczowej

Ciasto
300 g mąki pszennej typu 480
40 g chlebowej mąki pszennej typu 720
60 g cukru
szczypta soli
15 g świeżych drożdży
2 jajka
50 g miękkiego masła

Dodatkowo
200 g masy marcepanowej
małe jajko
płatki migdałów
owoce kandyzowane
nasionko fasoli


  1. W przeddzień pieczenia wymieszać składniki zaczynu. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Potem wstawić na noc do lodówki.
  2. W przeddzień pieczenia przygotować mleko aromatyzowane: zagotować mleko z laską cynamonu oraz startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na noc.
  3. Do lodówki wstawić też na noc masę marcepanową.
  4. Rano wyjąć z lodówki mleko i zaczyn.
  5. Z mleka wyjąć laskę cynamonu. Do mleka dodać wodę z kwiatów pomarańczy/esencję pomarańczową. Wymieszać.
  6. Do zaczynu dodać mąki, cukier, szczyptę soli, rozbełtane jajka i drożdże w kawałkach. Wymieszać.
  7. Wyrabiać ciasto na gładką masę, stopniowo dolewając aromatyzowane mleko i skórki. Może się okazać, że nie zużyje się całego mleka.
  8. Na koniec dodać kawałki masła. Wyrobić.
  9. Odstawić ciasto na 10-15 minut i jeszcze raz wyrobić.
  10. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
  11. Ciasto wyjąć na blat posypany mąką. Złożyć je kilka razy, by pozbyć się gazu.
  12. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
  13. Masę marcepanową uformować w wałek o długości równej długości dłuższego boku prostokąta. Wcisnąć do niej fasolkę.
  14. Wałek masy marcepanowej położyć na cieście. Zwinąć i zlepić końce wałka, by uformować z ciasta pierścień.
  15. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. kwadrans.
  16. Małe jajko rozbełtać i posmarować nim ciasto.
  17. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół).
  18. Ponownie posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem.
  19. Na cieście rozłożyć owoce kandyzowane i płatki migdałów.
  20. Włożyć ciasto na nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ok. 30 minut.
  21. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę. Ze względu na zawartość masy marcepanowej kroić po całkowitym ostygnięciu.







Niespodzianką, o której pisałam we wstępie jest fasolka. W Hiszpanii uważa się, że następne obchody Trzech Króli finansować ma znalazca fasolki.



2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.