piątek, 23 kwietnia 2021

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Chłodniejsze dni i ten upiorny wiatr spowodowały, że zatęskniłam za nieco bardziej kalorycznym i pożywnym jedzeniem. Z jednej strony wiosna w głowie, z drugiej strony nastrój podobny do zimowego, więc i jedzenie takie zimowo-wiosenne. A szpinak warto jeść ze względu na dużą zawartość luteiny, która ze szpinaku poddanego obróbce termicznej staje się dobrze przyswajalna.




Składniki (na 8-10 placków):
 Placki   
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Farsz
450 g mrożonego szpinaku
cebula
2 ząbki czosnku
czubata łyżeczka nasion kminku
płaska łyżeczki nasion kolendry
sól
pieprz
mały serek zakopiański
olej do smażenia

  1. Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  2. Ziemniaki odcedzić, zmiażdżyć tłuczkiem, odstawić do ostudzenia, a potem przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
  3. W moździerzu utłuc kminek z kolendrą.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 2 łyżek).
  5. Szpinak rozmrozić i odparować na innej patelni.
  6. Do szpinaku dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszkloną cebulę i przyprawy. Wszystko razem podgrzać.
  7. Na koniec dodać serek starty na tarce o grubych oczkach. Zamieszać i zdjąć z palnika.
  8. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Masę wyrobić do wymieszania składników. Masa będzie raczej kleista.
  10. Masę podzielić na 8-10 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na wilgotnej dłoni, nałożyć dużą łyżkę masy szpinakowej, a następnie zlepić boki ciasta ziemniaczanego.
  11. Na patelni rozgrzać olej.
  12. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron.
  13. Podawać z surówką (u mnie surówka z selera z żurawiną).




-----
Podobne:



2 komentarze:

  1. Placki ziemniaczane to dla mnie smak dzieciństwa. Super sprawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie również - te smażone z surowych ziemniaków. Wersję faszerowaną z ziemniaków gotowanych poznałam dopiero w dorosłym życiu ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.