Ten rodzaj pizzy piekłam nieustająco jesienią i wciąż nie miałam go dość. Być może przepisem niektórym się narażę, ale ci którzy go wypróbują, będą wiedzieć, że było warto. Jeśli lubicie połączenie sera pleśniowego z owocami, to ta pizza z pewnością Wam posmakuje 😊😋
Ciasto
300 g mąki typu 00 + mąka do podsypania
15 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
ok. 230-250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Dodatki
200 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią
3-4 gruszki
chili
sól
pieprz grubo mielony
łyżeczka płynnego miodu
- W misce umieścić sól i mąkę.
- W mące zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać je cukrem.
- Dolać ok. 100 ml ciepłej wody i wymieszać widelcem. Odstawić, by drożdże "ruszyły".
- Dolać kolejne 100 ml wody i wyrobić ciasto. Jeśli nie dałoby się połączyć składników, dodać więcej wody.
- Wyrobione ciasto polać oliwą i jeszcze chwilę wyrabiać.
- Przykryć ściereczką i odstawić na przynajmniej 30 minut.
- Po wyrośnięciu, jeszcze raz wyrobić ciasto i uformować w dysk.
- Wyłożyć je na papier do pieczenia posypany mąką.
- Rozwałkować i ułożyć na dużej piekarnikowej blasze.
- Włączyć piekarnik na 230 stopni Celsjusza.
- Na cieście ułożyć pokruszony ser.
- Gruszki obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
- Plastry gruszek ułożyć na serze.
- Na wierzchu rozsypać rozdrobnione chili.
- Całość posolić i oprószyć grubo mielonym pieprzem.
- Wstawić ciasto do piekarnika.
- Obniżyć temperaturę do 220°C i piec 20-25 minut.
- Zaraz po wyjęciu polać pizzę strużką płynnego miodu.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.