sobota, 28 grudnia 2024

Pizza bianca z gruszkami

Ten rodzaj pizzy piekłam nieustająco jesienią i wciąż nie miałam go dość. Być może przepisem niektórym się narażę, ale ci którzy go wypróbują, będą wiedzieć, że było warto. Jeśli lubicie połączenie sera pleśniowego z owocami, to ta pizza z pewnością Wam posmakuje 😊😋




Składniki
:

Ciasto
300 g mąki typu 00 + mąka do podsypania
15 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
ok. 230-250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Dodatki
200 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią
3-4 gruszki
chili
sól
pieprz grubo mielony
łyżeczka płynnego miodu

  1. W misce umieścić sól i mąkę.
  2. W mące zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać je cukrem.
  3. Dolać ok. 100 ml ciepłej wody i wymieszać widelcem. Odstawić, by drożdże "ruszyły".
  4. Dolać kolejne 100 ml wody i wyrobić ciasto. Jeśli nie dałoby się połączyć składników, dodać więcej wody.
  5. Wyrobione ciasto polać oliwą i jeszcze chwilę wyrabiać.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić na przynajmniej 30 minut.
  7. Po wyrośnięciu, jeszcze raz wyrobić ciasto i uformować w dysk.
  8. Wyłożyć je na papier do pieczenia posypany mąką.
  9. Rozwałkować i ułożyć na dużej piekarnikowej blasze.
  10. Włączyć piekarnik na 230 stopni Celsjusza.
  11. Na cieście ułożyć pokruszony ser.
  12. Gruszki obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
  13. Plastry gruszek ułożyć na serze.
  14. Na wierzchu rozsypać rozdrobnione chili.
  15. Całość posolić i oprószyć grubo mielonym pieprzem.
  16. Wstawić ciasto do piekarnika.
  17. Obniżyć temperaturę do 220°C i piec 20-25 minut.
  18. Zaraz po wyjęciu polać pizzę strużką płynnego miodu.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.