niedziela, 29 grudnia 2024

Pasta jajeczna z groszkiem

Dziś polecam przepis na pyszną pastę z jajek i brokułu. Świetnie nadaje się na codzienne kanapki np. z domowym pieczywem. Pasuje też na domówki i wtedy polecam podać ją z krakersami lub z pumperniklem posmarowanym pastą i pokrojonym na mniejsze kawałki.




Składniki
:

300 g mrożonego groszku
3 jajka ugotowane na twardo
pół łyżeczki suszonego estragonu
3 łyżki dobrego oleju (u mnie rzepakowy)
¼ łyżeczki mielonej kozieradki
sól
pieprz

  1. Groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku.
  2. Groszek odcedzić i odstawić do ostudzenia.
  3. Chłodny groszek rozdrobnić razem z estragonem za pomocą blendera ręcznego.
  4. Do groszku dodać jajka starte na tarce.
  5. Całość doprawić do smaku kozieradką, solą i pieprzem. Odstawić do przegryzienia smaków.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.