W tym roku na święto Trzech Króli postanowiłam upiec niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe z owocami kandyzowanymi podawane na hiszpańskich stołach 6 stycznia. Tradycyjnie ukryłam niespodziankę i ciekawa jestem, kto na nią natrafi 😉 Roscón de Reyes wygląda bardzo różnie. Czasem jest to aromatyzowane skórkami cytrusów ciasto drożdżowe, czasem to ciasto jest przełożone jakimś kremem, a ja schowałam w nim marcepan, by było naprawdę świątecznie. Wszystkie wypieki łączy jedno - formowanie w wieniec udekorowany kandyzowanymi owocami, co ma symbolizować bogato zdobioną królewską koronę.
Składniki:
Zaczyn
5 g świeżych drożdży
80 g mleka
90 g chlebowej mąki pszennej typu 720
Mleko aromatyzowane
100 g mleka
laska cynamonu
skórka starta z pomarańczy
skórka starta z cytryny
łyżka wody z kwiatów pomarańczy lub odrobina esencji pomarańczowej
Ciasto
300 g mąki pszennej typu 480
40 g chlebowej mąki pszennej typu 720
60 g cukru
szczypta soli
15 g świeżych drożdży
2 jajka
50 g miękkiego masła
Dodatkowo
200 g masy marcepanowej
małe jajko
płatki migdałów
owoce kandyzowane
nasionko fasoli
- W przeddzień pieczenia wymieszać składniki zaczynu. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Potem wstawić na noc do lodówki.
- W przeddzień pieczenia przygotować mleko aromatyzowane: zagotować mleko z laską cynamonu oraz startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na noc.
- Do lodówki wstawić też na noc masę marcepanową.
- Rano wyjąć z lodówki mleko i zaczyn.
- Z mleka wyjąć laskę cynamonu. Do mleka dodać wodę z kwiatów pomarańczy/esencję pomarańczową. Wymieszać.
- Do zaczynu dodać mąki, cukier, szczyptę soli, rozbełtane jajka i drożdże w kawałkach. Wymieszać.
- Wyrabiać ciasto na gładką masę, stopniowo dolewając aromatyzowane mleko i skórki. Może się okazać, że nie zużyje się całego mleka.
- Na koniec dodać kawałki masła. Wyrobić.
- Odstawić ciasto na 10-15 minut i jeszcze raz wyrobić.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
- Ciasto wyjąć na blat posypany mąką. Złożyć je kilka razy, by pozbyć się gazu.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
- Masę marcepanową uformować w wałek o długości równej długości dłuższego boku prostokąta. Wcisnąć do niej fasolkę.
- Wałek masy marcepanowej położyć na cieście. Zwinąć i zlepić końce wałka, by uformować z ciasta pierścień.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. kwadrans.
- Małe jajko rozbełtać i posmarować nim ciasto.
- Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół).
- Ponownie posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem.
- Na cieście rozłożyć owoce kandyzowane i płatki migdałów.
- Włożyć ciasto na nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ok. 30 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę. Ze względu na zawartość masy marcepanowej kroić po całkowitym ostygnięciu.
Niespodzianką, o której pisałam we wstępie jest fasolka. W Hiszpanii uważa się, że następne obchody Trzech Króli finansować ma znalazca fasolki.
Mniam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTak samo pachnie i smakuje :) Polecam :)
Usuń