sobota, 26 stycznia 2019

Kremowa zupa z brokuła i pietruszki

Biała zima sprawiła, że zatęskniłam za zielonym kolorem. A że chodzenie zajmuje teraz więcej czasu niż normalnie, danie musi być szybsze do przygotowania. Dlatego postanowiłam przygotować szybką zupę o kremowej konsystencji, by była bardziej sycąca.




Składniki (na ok. 2 litry zupy):


2 duże pietruszki
pół cebuli
pół brokuła
ok. 1,5 litra gorącego wywaru warzywnego (aromatyzowałam liściem laurowym, zielem angielskim i kozieradką)
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Głąb brokuła i stwardniałe podstawy jego różyczek pokroić w kostkę.
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju do smażenia.
  5. Podsmażyć pietruszkę, a następnie dodać cebulę i kostki brokuła. Podgrzewać i mieszać, aż cebula zostanie zeszklona (nie podsmażać!).
  6. Do warzyw dodać litr wywaru warzywnego i czosnek niedźwiedzi. Gotować na małym ogniu do zmiękczenia pietruszki.
  7. Brokuła podzielonego na małe różyczki dodać do zupy. Gotować ok. 3 minut.
  8. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksować ręcznym blenderem.
  9. Zupę rozcieńczyć gorącym wywarem warzywnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Bądź fit na wiosnę!


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.