piątek, 12 maja 2017

Kokosowa potrawka z okonia nilowego

Lubię odkrywać kulinarne nowości. Dawniej z wielką obawą wchodziłam do sklepów rybnych lub mięsnych. Nadal nie mam zbyt dużej wiedzy na temat mięsa, ale polubiłam kupowanie ryb. Cóż z tego, że większości z nich nie znam? Nie poznam, dopóki nie posmakuję. A to jest możliwe dopiero po zakupie i przyrządzeniu. Sprzedawcy w Polsce niestety nie zawsze wiedzą, jak ryby przyrządzić, ale przynajmniej wiedzą, skąd ryba pochodzi. A przyrządzenie i tak jest kwestią gustu. Minęły czasy sztywnego trzymania się przepisu. Smakosze po prostu eksperymentują. I takich eksperymentalnych dań należy moja dzisiejsza potrawka. Eksperyment udany 😋 i na pewno będzie w mojej  kuchni powtarzany! 😊




Składniki (na 2 porcje):


ok. 250 g fileta okonia nilowego bez skóry
łyżka oleju kokosowego
200 ml mleka kokosowego
chili
5 gałązek natki pietruszki
trawa cytrynowa
6 ziarenek kolendry
łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz świeżo mielony
  1. Filet okonia nilowego oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na ok. 40 minut do lodówki.
  2. Okonia pokroić na paski w poprzek włókien.
  3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim kawałki okonia.
  4. Do obsmażonego z obu stron okonia dodać mleko kokosowe, pokrojone w krążki chili i lekko obtłuczoną trawą cytrynową (obtłuczenie jej stwardniałej części pozwala na uzyskanie silniejszego aromatu i smaku trawy cytrynowej), posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Całość wymieszać i podgrzewać.
  5. Doprawić do smaku solą oraz zmłotkowanymi nasionami kolendry i kolorowego pieprzu. Potrawka musi się pogotować ok. 3 minut.
  6. Podawać np. z brązowym ryżem.





Akcja Kokos

Akcja KOKOShttp://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/05/daniepachnace-zioami-4-zaproszenie-do.htmlDanie pachnące ziołami 4.




6 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.