sobota, 3 października 2020

Lasagne z grzybami

Spory zapasik grzybów niedawno chciałam przerobić na pierogi, ale że czasu na ich lepienie nie było, pierogi zamieniły się w lasagne, która nie wymagała tak dużego nakładu pracy i czasu. Często płaty makaronu wykorzystuję właśnie wtedy, gdy mam ochotę na pierogi, ale tempo życia na nie nie pozwala.




Składniki (na 3-4 porcje):
6 płatów lasagne
ok. 2 litrów obranych grzybów
cebula
10 igiełek rozmarynu
szczypta mielonej kozieradki 
100 g sera z niebieską pleśnią
opakowanie mozzarelli mini (150 g mozzarelli)
duży pomidor
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Grzyby pokroić na małe kawałki.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, a następnie przełożyć nań grzyby.
  3. Smażyć grzyby na palniku o średniej mocy do odparowania płynu.
  4. Grzyby doprawić do smaku solą, pieprzem i kozieradką. Wyłączyć palnik pod patelnią.
  5. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać ją do grzybów.
  6. Rozmaryn rozdrobnić i dodać do grzybów.
  7. Całość dokładnie wymieszać.
  8. Ser z niebieską pleśnią pokroić w małą kostkę.
  9. W keksówce przekładać płaty lasagne masą grzybową.
  10. Na pierwszej i trzeciej warstwie grzybów ułożyć kawałki sera z niebieską pleśnią.
  11. Składanie lasagne zakończyć warstwą grzybów.
  12. Rozłożyć na nich plastry pomidora obranego ze skórki.
  13. Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli.
  14. Do keksówki wlać jeszcze ok. 50 ml wody.
  15. Lasagne piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C., a potem jeszcze 20 minut w 180 stopniach C.
  16. Podawać gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.