poniedziałek, 5 października 2020

Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną

Do swojej październikowej piekarni Amber wybrała przepis Gucia na chleb pszenno-orkiszowy z dodatkiem siemienia lnianego i kaszy jaglanej. Choć zbytnio czasu na wypiekanie chleba w ten weekend nie było, postanowiłam mimo wszystko upiec, bo przepisy Gucia idealnie pasują do moich gustów smakowych i zawsze się udają. Poza tym wypiekanie według tego przepisu nie zabiera dużo czasu, bo ciasto szybko się robi (nawet ręcznie, co wolę znacznie bardziej niż wyrabianie w maszynie), a samo pieczenie trwa krótko i nie trzeba pilnować czasu, by zmieniać temperaturę w piekarniku. Dlatego nie zmniejszałam proporcji i upiekłam od razu dwa bochenki 😊 Zawsze się znajdzie głodny, który skusi się na pajdę swojskiego chleba na zakwasie 😊😋 




Składniki (na 2 duże keksówki):

podaję za Guciem – klik!

Ziarna
45g siemienia lnianego (złote) (użyłam 30 g pestek dyni i 15 g siemienia lnianego)
45g kaszy jaglanej 
90g wody 

Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc. 

Zakwas 
50g zakwasu z lodówki 
100g mąki pszennej 750 
100g mąki orkiszowej 650 
200g wody 

Wymieszać i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. 

Ciasto 
400g zakwasu 
300g mąki orkiszowej typ 650 (może być 700)
500g mąki pszennej typ 750 
1,5 łyżki soli morskiej 
1 łyżka miodu 
350-400g wody (użyłam 510 g; sprawdzamy konsystencję ciasta – powinno być dosyć luźne, ale nie lejące) 

  1. W misie robota wymieszać wodę i zakwas, a następnie dodać sól i miód. Wymieszać.
  2. Dodać mąki oraz ziarna i kaszę i wyrabiać na pierwszej prędkości ok. 5-8 minut, a następnie na drugiej prędkości ok. 2 minuty. 
  3. Po zakończeniu wyrabiania przełożyć ciasto do foremek wysmarowanych olejem. 
  4. Ciasto także posmarować olejem i przykryć folią spożywczą. 
  5. Odstawić do wyrośnięcia - czas rośnięcia ok. 2-3 godziny – ciasto rośnie stosunkowo wolno i trzeba odczekać do pełnego wyrośnięcia (można także wyrastać krócej w podwyższonej temperaturze np. 30 st.). 
  6. Chleby włożyć do zimnego piekarnika (jeżeli mocno podrosną można włożyć do nagrzanego) nastawionego na 210st na 40 minut. 
  7. Po pierwszych 15-20 minutach chleby spryskać wodą – będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę. 

Dodatkowe uwagi: 
  • Ilość wody można zwiększyć, aby konsystencja ciasta pozwalała na przekładanie łyżką, ale nie była lejąca. 
  • Nasiona można urozmaicić o pestki dyni, słonecznika i np. kminek lub czarnuszkę.




Chleb wypiekali autorzy blogów:



14 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie Ci się upiekły!
    To był udany czas w naszej Piekarni. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą pięknością byłabym ostrożna ;) Wyrastały krótko, bo korzystałam z uroków jesieni, więc popękały. Ale przynajmniej była okazja na porównanie keksówek ;)

      Usuń
  2. Bardzo mu ładnie z tymi pestkami, wyglądają jak piegi :). Oj , tak tak łatwy ten chleb ,a efekt końcowy świetny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię takie pieguskowe chleby i często dodaję ziarna. A tu bardziej widać siemię lniane ;)

      Usuń
  3. Chlebki wspaniale upieczone, piękne wnętrze :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite bochenki i z całą pewnością pestki dyni dodały dodatkowego aromatu. Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne chlebki, a pęknięcie dodaje im rustykalnego uroku, zupełnie nie przeszkadza :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zupełnie nie przeszkadza, ale gdy zobaczyłam Wasze, poczułam się jak początkująca piekarka ;)

      Usuń
  6. Piękne bochny Ci się upiekły a ta skórka czuję jak chrupie. Pozdrawiam i do następnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Skórka rzeczywiście wyszła chrupiąca, ale na tyle delikatna, ze nie raniła dziąseł i podniebienia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Mój to dopiero popękał. Smaczne i faktycznie bezproblemowe te nasze chlebki:-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...