środa, 21 października 2020

Mizuna z pieczonymi burakami i mango

Bardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych buraków. Dziś do nich serwuję mango i mozzarellę. A żeby coś chrupnęło, dodaję seler naciowy. Nie może też zabraknąć chili i dobrego, polskiego oleju.





Składniki (na 2 porcje):
2 garści mizuny lub rukoli
pół pieczonego buraka (3 plastry grubości ok. 1 cm)
pół mango
150 g mini mozzarelli
łodyga selera naciowego
chili
łyżeczka płynnego miodu
pół łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju lnianego
pieprz grubo mielony

  1. Mizunę lub rukolę dokładnie wypłukać. Rozrzucić na półmisku.
  2. Buraki pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Rozrzucić na sałacie.
  3. Mango obrać i pokroić w kostkę.
  4. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na talarki.
  5. Chili rozdrobnić dowolnie.
  6. Na burakach rozłożyć mozzarellę, talarki selera, kostkę mango i chili.
  7. Całość skropić miodem, octem balsamicznym i oliwą, a następnie prószyć świeżo mielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.