poniedziałek, 12 października 2020

Drożdżówki z musem pigwowym

Drzewko pigwowe jak co roku bardzo obrodziło, więc czas na wykorzystanie owoców. Jest ich tak dużo, że pod ich ciężarem łamią się gałęzie. Trzeba więc systematycznie obrywać dojrzałe owoce, by zabezpieczyć drzewko. Stąd pomysł na kolejne drożdżówki, ale tym razem w innym kształcie i w wersji bardziej rozgrzewającej w porównaniu z tymi sprzed 4 lat.




Składniki (na 16 bułek):
Mus owocowy
4 pigwy
10 owoców pigwowca japońskiego
4 cm imbiru
250 ml wody
5 łyżek cukru

Ciasto
42 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
60 g masła
łyżka mielonego kardamonu
500 g + łyżeczka + łyżka mąki pszennej typ 650
70 g + łyżeczka cukru
szczypta soli
2 jajka

  1. Pigwy i pigwowce pozbawić pestek i miejsc po kwiatkach. Zostawić białe elementy, bo w nich jest dużo naturalnych pektyn.
  2. Owoce umieścić w garnku, dodać obrany i starty imbir oraz 250 ml wody. Całość rozgotować, mieszając od czasu do czasu.
  3. Owoce zmiksować na mus ręcznym blenderem. Doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Masło stopić w rondelku, a następnie dodać do niego kardamon i wymieszać.
  5. Drożdże wkruszyć do kubka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, a następnie wlać 200 ml ciepłego mleka i wymieszać. Odstawić do namnożenia się drożdży.
  6. Pół kilograma mąki wymieszać ze szczyptą soli i resztą cukru w dużej misce.
  7. Do suchych składników dodać 3/4 jajek rozbełtanych widelcem. Resztę jajek zostawić na potem do posmarowania bułek.
  8. Do masy dodać namnożone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodać masło z kardamonem i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Powinno mieć gładką konsystencję i powinno odchodzić od rąk. W razie konieczności dolać mleko - jego ilość jest zależna od wilgotności powietrza i mąki.
  9. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  10. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich ponownie wyrobić, a następnie rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o wymiarach (45 x 30) cm.
  11. Ciasto przekroić wzdłuż na połówki, a następnie każdą z nich na 4 części w poprzek. 
  12. Piekarnik włączyć na 190 stopni C. na opcję pieczenia góra/dół.
  13. Przy dłuższym boku prostokąta umieścić po 2 łyżki musu pigwowego. Mus powinien zajmować ok. 1/3 prostokąta. W pozostałej części zrobić nacięcia ostrym nożem, ale nie przecinać do końca.
  14. Mus przykryć ponacinaną częścią ciasta, podkładając je pod ciasto z musem, by się dobrze skleiło.
  15. Bułeczki odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  16. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika.
  17. Pierwszą partię piec 18 minut, drugą - 15 minut.
  18. Po upieczeniu drożdżówki odłożyć na kratkę, by ostygły.






Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.