niedziela, 20 czerwca 2021

Chłodnik ogórkowy

Lato przyjdzie dopiero jutro, a ja już się topię 😰😰😰 Skwar powoduje, że na samą myśl o gotowaniu robi mi się słabo. Dlatego postanowiłam skrócić to do minimum przy przygotowywaniu obiadu. Może i nie jest niedzielny, ale idealny na tę pogodę 😊😋




Składniki:
4 ziemniaki
długi ogórek
6 rzodkiewek
liść lubczyku
zielona część dymki
pęczek koperku
0,5 l maślanki
sól

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dobrze wypłukać.
  2. Ziemniaki zalać taką ilością wody, by je przykryła. Posolić i gotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia (nie odcedzać), dorzucając do środka liść lubczyku.
  3. Gdy ziemniaki przestygną, pokroić ogórka i rzodkiewki w kostkę lub plasterki.
  4. Koperek i dymkę rozdrobnić.
  5. Ziemniaki z wodą z ich gotowania, warzywa i koperek umieścić w dużej salaterce. Dolać maślankę. Wymieszać i podawać.


-----
Podobne:




2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.