sobota, 19 czerwca 2021

Kwaskowate naleśniki z twarożkiem i truskawkami

Jeśli nudzą Was klasyczne naleśniki, polecam zmienić ich smak piwem (tu przepis na naleśniki piwne) lub maślanką. Tę drugą użyłam dziś do naleśników, które podałam z twarożkiem i truskawkami. Było pysznie i sezonowo 😊😋🍓🍓🍓 Naleśniki są bardziej sycące od tych klasycznych, więc zostało ich trochę na jutro 😊




Składniki:
Naleśniki 
3 szklanki mąki
2 szklanki maślanki
szklanka mleka
1,5 szklanki wody
3 jajka
pół łyżeczki soli
3 łyżki oleju

Nadzienie (na jeden naleśnik)
łyżka twarożku
6 małych truskawek

syrop klonowy do polania

  1. Wszystkie składniki (poza olejem) na naleśniki wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką rózgową. Odstawić na ok. 10 minut.
  2. Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni lekko posmarowanej olejem.
  3. Do reszty ciasta dodać olej. Wymieszać.
  4. Smażyć kolejne naleśniki do skończenia się masy.
  5. Połowę naleśnika posmarować twarożkiem, a następnie na ćwiartce ułożyć połówki truskawek.
  6. Naleśnik złożyć najpierw w połowie, a potem jeszcze raz.
  7. Ułożyć na blasze lekko posmarowanej olejem.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 13 minut.
  9. Podawać polane np. syropem klonowym.





-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.