Jeśli nudzą Was klasyczne naleśniki, polecam zmienić ich smak piwem (tu przepis na naleśniki piwne) lub maślanką. Tę drugą użyłam dziś do naleśników, które podałam z twarożkiem i truskawkami. Było pysznie i sezonowo 😊😋🍓🍓🍓 Naleśniki są bardziej sycące od tych klasycznych, więc zostało ich trochę na jutro 😊
Naleśniki
3 szklanki mąki
2 szklanki maślanki
szklanka mleka
1,5 szklanki wody
3 jajka
pół łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Nadzienie (na jeden naleśnik)
łyżka twarożku
6 małych truskawek
syrop klonowy do polania
- Wszystkie składniki (poza olejem) na naleśniki wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką rózgową. Odstawić na ok. 10 minut.
- Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni lekko posmarowanej olejem.
- Do reszty ciasta dodać olej. Wymieszać.
- Smażyć kolejne naleśniki do skończenia się masy.
- Połowę naleśnika posmarować twarożkiem, a następnie na ćwiartce ułożyć połówki truskawek.
- Naleśnik złożyć najpierw w połowie, a potem jeszcze raz.
- Ułożyć na blasze lekko posmarowanej olejem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 13 minut.
- Podawać polane np. syropem klonowym.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.