poniedziałek, 21 czerwca 2021

Powidła truskawkowe z imbirem

Przetwory z truskawek są w mojej rodzinie chyba najchętniej zjadanymi. Nie może w związku z tym zabraknąć dżemu lub powideł z tych owoców. Tego roku postanowiłam zrobić kilka słoiczków dla siebie samej - z imbirem, który bardzo lubię, a za którym nie przepadają moi bliscy. Jego smak świetnie pasuje do smaku i zapachu rodzimych truskawek. W trakcie smażenia podejrzewam, że zniknął jeden słoiczek 😉😋😋, bo przecież trzeba było próbować, czy wychodzą smacznie i czy dodałam odpowiednią ilość cukru 😉😄😋😊 A smażę powidła zwykle kilka dni dwa razy dziennie - przed wyjściem do pracy i po powrocie. Może się to wydawać pracochłonne, ale wierzcie mi, że takie nie jest, jeśli wszystko rozłoży się w czasie. A smak własnych powideł jest  nie do przecenienia 😀




Składniki (na ok. 1,5 litra powideł):
2 + 1,5 kg truskawek
6 cm młodego kłącza imbiru
220 ml cukru

  1. 2 kg truskawek odszypułkować i wrzucić do garnka o grubym dnie. Przykryć i ustawić na palniku o średniej mocy. Mieszać od czasu do czasu.
  2. Gdy truskawki puszczą sok, zdjąć pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i podgrzewać ok. 30 minut. W tym czasie warto pozwolić, by truskawki nieco przywarły do dna (ale się nie przypaliły), co nada głębszego smaku powidłom.
  3. Drugiego dnia zagotować truskawki, pogotować ok. 5 minut rano i wieczorem.
  4. Trzeciego dnia odszypułkować 1,5 kg truskawek i dodać je do tych dotychczas gotowanych. Zagotować i pogotować ok. 20 minut.
  5. Wieczorem trzeciego dnia ponownie zagotować truskawki, pogotować ok. 5 minut. To jest też dobry moment, by umyć słoiki, aby wyschły na następny dzień.
  6. Czwartego dnia obrać i pokroić w cieniutkie słupki imbir. Dodać do truskawek. Zagotować.
  7. Następnie dodać cukier (sugeruję najpierw wsypać go mniej, bo może się okazać, że masz słodsze truskawki ode mnie; potem zawsze można dosłodzić). Pogotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia.
  8. Wieczorem ponownie całość zagotować, pogotować ok. 10 minut, by całość była naprawdę gorąca.
  9. Powidła wkładać do wymytych i wyparzonych słoików i szczelnie je zakręcać.
  10. Odstawić do powolnego studzenia na blacie kuchennym.
  11. Przechowywać w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej.
 

-----
Podobne:



2 komentarze:

  1. Witam pysznie brzmi …. czy między kolejnymi gotowaniami dżem przechowuje się w lodowce czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Trzymam w kuchni na blacie. Dlatego ważne jest, by gotować 2 razy dziennie - rano i po południu.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.