niedziela, 26 grudnia 2021

Chleb świąteczny na zakwasie

Zastanawiałam się, jaki przepis umieścić, gdy blog zaliczy 2,5 mln odwiedzin... Uznałam, że najlepiej świętować to chlebem na zakwasie. Po pierwsze dlatego, że dawno nie było przepisu na pieczywo, po drugie - bo powstanie tego bloga prawie 7 lat temu wiązało się z umieszczaniem tu receptur na moje chleby niemal co tydzień, a po trzecie - bo pieczywo bardzo lubię i piekę od kilkunastu lat. Nie może go zabraknąć na żadnej imprezie i w święta. Boże Narodzenie kojarzy mi się z bardzo intensywnymi zapachami cynamonu, goździków, anyżu i pomarańczy, ale też z zapachem nasion fenkułu. W tym roku ten zapach i smak połączyłam z kminkiem i żurawiną. Wyszło niebo w gębie 😋😀😊


Wszystkim odwiedzającym ten blog bardzo dziękuję za 2,5 mln odsłon 💝💝💝 Zaglądajcie tu nadal i korzystajcie z przepisów 😊



Składniki:

70 g aktywnego zakwasu    
140 g mąki pszennej typu 2000
290 g mąki pszennej typu 650
9 g soli
10 g nasion fenkułu (kopru włoskiego)
1 łyżeczka nasion kminku
300 ml wody
50 g żurawiny

  1. Wieczorem w dużej misce wymieszać mąki z solą i nasionami.
  2. Do suchych składników dodać zakwas wymieszany ze 100 ml wody. Wymieszać.
  3. Dolać resztę wody i wyrobić na gładką masę drewnianą łyżką.
  4. Dodać żurawinę i wymieszać. Odstawić na 30 minut i znów wymieszać drewnianą łyżką.
  5. Ciasto w misce przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na całą noc.
  6. Rano ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i delikatnie wyrobić, rozciągając i składając ciasto w kopertę.
  7. Ciasto ułożyć złożeniami na dole, uformować w okrągły bochenek i przełożyć do okrągłego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Chleb przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. dwie godziny.
  8. Formę do pieczenia nagrzać w piekarniku ustawionym na 230 stopni C. z opcją pieczenia góra/dół.
  9. Powierzchnię chleba naciąć bardzo ostrym nożem lub żyletką.
  10. Gdy piekarnik zostanie nagrzany, delikatnie włożyć ciasto do formy.
  11. Piec najpierw 16 minut w 230℃, a potem piec jeszcze 30 minut w 190℃.
  12. Po upieczeniu chleb powinien wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk po postukaniu go od spodu.
  13. Studzić na kratce.



-----
Podobne:




Domowa Piekarnia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.