środa, 15 grudnia 2021

Kostka sojowa w sosie kurkowym

Obfitość kurek w roku była taka, że nie nadążaliśmy z ich bieżącym spożywaniem. Część była więc zamrażana. I teraz znakomicie się przydaje, gdy trzeba przygotować szybki i smaczny obiad.




Składniki (na 2 porcje):
Bulion
80 g kostki sojowej
sól
pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
pół łyczki czosnku granulowanego

Sos
ok. 200 ml mrożonych kurek
cebula
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
tuzin igiełek świeżego rozmarynu
pół łyżeczki mielonego kminku
ząbek czosnku
sól
pieprz

  1. W garnku zagotować 500 ml wody z przyprawami na bulion.
  2. Wsypać kostkę sojową i gotować prawie do miękkości. 
  3. Odcedzić. Bulion zostawić, bo się jeszcze przyda.
  4. Cebulę pokroić w małą kostkę.
  5. Na głębokiej patelni na dwóch łyżkach oleju poddusić mrożone kurki z cebulą i kminkiem. Od czasu do czasu zamieszać.
  6. Gdy woda z kurek odparuje, wlać ok. 3/4 szklanki bulionu z gotowania kostki sojowej. Pogotować 5 minut.
  7. Dodać kostkę sojową, czosnek przeciśnięty przez praskę i rozmaryn. Wymieszać.
  8. Dodać śmietanę. Wymieszać. Całość podgrzewać do momentu zawrzenia i natychmiast wyłączyć palnik pod patelnią.
  9. Podawać z ugotowanym brązowym ryżem i surówką, np. z surówką z selera.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.