Wałkowanie ciasta i lepienie uszek nie należą do moich ulubionych zajęć 😉😏😊 Sytuacja zmusza jednak człowieka do wyrzeczeń, zmiany zdania i nawyków. Tak było w ubiegłym roku 😔 A jak będzie w tym? Czas pokaże... Niezależnie od tego, co się wydarzy, nie wyobrażam sobie, że uszek z grzybami zabraknie na wigilijnym stole.
Farsz
70 g suszonych grzybów
cebula
2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz
Ciasto
300 g mąki pszennej + mąka do podsypania
ok.150 ml wrzątku
1 jajko
- Grzyby moczyć przez noc w ziemnej wodzie.
- Następnego dnia grzyby odcedzić i zalać świeżą wodą tak, by było jej ok. 1 cm nad grzybami. Dodać płaską łyżeczkę soli. Grzyby gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości i rodzaju grzybów. Trzeba pamiętać, że gotowanie grzybów jest związane z obfitym kipieniem, więc po doprowadzeniu do wrzenia gotować na palniku o małej mocy.
- Grzyby odcedzić i ostawić, by ostygły.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i lekko zrumienić na nim cebulę.
- Grzyby i cebulę zmiksować w blenderze.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mąkę wymieszać z 100 ml wrzątku.
- Dodać jajko i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając resztę wrzątku. Ciasto powinno być delikatne i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok. 10 minut.
- Ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 2 mm na blacie oprószonym mąką.
- Wykrawać z niego niewielkie krążki.
- Na środek każdego krążka wykładać niewielką ilość farszu. Sklejać w mały pierożek, a potem sklejać przeciwległe końcówki, formując uszko.
- Uszka odkładać na ściereczkę, by nieco obeschły.
- Uszka gotować partiami we wrzątku ok. minuty lub dwóch od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmować szumówką na sito, polewać zimną wodą, a potem układać na talerzu, by się nie sklejały.
- Podawać z czerwonym barszczem po odgrzaniu we wrzątku.
- Uszka świetnie się mrożą, więc zapas można przechowywać w zamrażarce.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.