niedziela, 18 sierpnia 2024

Przekąska z pomidorków koktajlowych

Tego lata po pieczeniu czegoś w piekarniku, wykorzystuję jego nagrzanie do przygotowania pomidorków koktajlowych. Można ich użyć jako przekąskę, dodatek do kanapek lub dań głównych lub jako samodzielne danie podane np. z pajdą chleba.




Składniki:
🍅 duuuuużo pomidorków koktajlowych 
🍅 igiełki rozmarynu 
🍅 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
🍅 łyżka octu balsamicznego 
🍅 2 łyżki oleju 
🍅 3-4 ząbki czosnku 

  1.  Na blachę wyłożyć wypłukane i osuszone pomidorki. 
  2. Dorzucić do nich czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Całość polać sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem oraz posypać rozmarynem. 
  4. Wszystko ze sobą wymieszać. 
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do minimum 180 stopni Celsjusza. 
  6. Piekarnik wyłączyć, a pomidorki pozostawić w nim na przynajmniej dwie godziny. 
  7. Najlepiej smakują, gdy wcześniej piekło się chleb na zakwasie 😋


-----
Podobne:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.