czwartek, 29 sierpnia 2024

Aromatyczny omlet z pomidorem

Lubicie śniadania na ciepło? Ja bardzo, nawet latem. I lubię celebrować dłuższe przygotowanie tego śniadania, więc robię je wtedy, gdy nie muszę gonić rano do pracy. Zaproponowany dziś omlet różni się od klasycznego, bo chodzi w nim o warstwy, między którymi znajdują się plastry pomidorów. Warto podkreślić, że pomidory poddane obróbce cieplnej mają więcej dobroci niż świeże pomidory, więc jeśli macie chwilę czasu o poranku zaserwujcie sobie taki omlet na dzień dobry.




Składniki
2 jajka 
1 duży pomidor lub 2 mniejsze pokrojone w plastry 
2 ząbki czosnku 
1 gałązka bazylii 
1 łyżka startego parmezanu 
sól 
odrobina oleju 

  1. Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Dorzucić połowę liści bazylii porwanych na kawałki. 
  2. Wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Uformować koło i podsmażyć z obu stron. Wyjąć na talerz.
  3. Drugie jajko rozbełtać z odrobiną soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przelać na patelnię (nie trzeba dolewać oleju). Uformować koło. 
  4. Na jajku ułożyć plastry pomidora, posypać bazylią i połową parmezanu. 
  5. Przykryć wcześniej usmażonym omletem. I odwrócić. 
  6. Posypać resztą parmezanu, złożyć w połowie lub na ćwierć i podawać 😋😀






-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.