piątek, 16 sierpnia 2024

Keczup

Ten rok jest wyjątkowo udany, jeśli chodzi o uprawę pomidorów. Owocują bardzo obficie, a zaraza ziemniaczana pojawia się dopiero teraz. Dlatego przetworów pomidorowych robię w tym roku bardzo dużo. I dlatego keczup robię z pomidorów, a nie jak dotychczas z pomidorów i cukinii.




Składniki:
2,5 kg mięsistych pomidorów
mały seler
duża cebula
chili
6 ziaren ziela angielskiego
12 ziaren pieprzu czarnego
mała laska cynamonu
4 ząbki polskiego czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka (lub mniej) ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka gorczycy (zmielonej lub roztartej w moździerzu)
8 łyżek octu 10%
2 łyżki erytrytolu (lub innego słodziwa)
sól
pieprz mielony
3 łyżki oleju

  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na byle jakie kawałki, usuwając stwardniałe piętki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Zrobić to na palniku o małej mocy. Cebula powinna powoli zmieniać kolor, ale nie może być spalona.
  4. Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dorzucić do cebuli i podgrzewać.
  5. Gdy seler zacznie pachnieć, dodać pokrojone chili, pomidory, ziele angielskie, słodką paprykę w proszku i gorczycę.
  6. Całość gotować ok. 20 minut, by pomidory się rozpadły.
  7. Po wyłączeniu palnika dodać do garnka laskę cynamonu i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia bez przykrywania garnka.
  8. Wyjąć korę cynamonu. Całość zmiksować na pulpę ręcznym blenderem.
  9. Do masy dodać ocet i erytrytol. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  10. Zestawić z palnika bez przykrywania, by masa nadal swobodnie parowała.
  11. Po lekkim ostudzeniu doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką oraz ponownie zblendować, by masa była aksamitna.
  12. Ponownie zagotować i bulgoczącą masę wkładać do słoiczków. Od razu je zakręcać i odkładać na kratkę, by wolno stygły,
  13. Następnego dnia wynieść w chłodne i ciemne miejsce.



-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.