piątek, 28 grudnia 2018

Tofu marynowane w soku pomarańczowym

Okres świąteczny kojarzy mi się nieodmiennie z pomarańczami. W sosie na bazie tych owoców przygotowywałam już różne dania (w tym pierś z kurczaka i duszonego królika). Tym razem przygotowałam szybkie i łatwe danie, które można podać weganom.




Składniki:


250 g naturalnego tofu
sok z pomarańczy
łyżka sosu sojowego
pieprz czarny
sól
olej do smażenia


  1. Do szerokiego i naczynia wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać sos sojowy i łyżkę oleju. Wymieszać.
  2. Tofu pokroić na 5-6 plastrów.
  3. Plastry tofu przełożyć do zalewy (powinna przykrywać tofu) i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Obsmażyć na nim plastry tofu, oprószając je świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  5. Do obsmażonego tofu wlać zalewę, zwiększyć moc palnika i zredukować sos.
  6. Plastry tofu podawać np. z ugotowanym bulgurem polanym sosem z marynaty.

Do tak przygotowanego tofu świetnie pasuje surówka z selera naciowego i jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.