niedziela, 15 stycznia 2023

Chleb na zakwasie z dodatkami bez zagniatania

Gdy słyszę od ludzi, że wypiek własnego chleba jest trudny i mogą sobie na niego pozwolić ludzie z dużą ilością wolnego czasu, zawsze oponuję. Mam dość wymagającą pracę z nienormowanym czasem. Często nie mam czasu na zrobienie zakupów i między innymi dlatego piekę pieczywo w domu od prawie 20 lat. Dziś zapraszam po przepis na łatwy chleb na zakwasie. Takie pieczywo z braku czasu piekłam najczęściej minionej jesieni. Chleb zarabiałam drewnianą łyżką rano, a piekłam po powrocie z pracy. Nie jest ani czaso, ani pracochłonny, bo wszystkie składniki tylko się miesza. Dodatki można dowolnie zmieniać w zależności od potrzeb i upodobań. Smak takiego pieczywa jest nieporównanie lepszy od tego sklepowego 😋😋😋 A do tego dom pachnie fantastycznie 😀😄





Składniki (na keksówkę o wymiarach (28 x 10) cm): 

🍞50 g zakwasu pszennego 
🍞150 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 2000 
🍞300 g mąki pszennej, chlebowej typ 650 
🍞8-9 g soli 
🍞duża garść pestek dyni 
🍞łyżka nasion fenkułu
🍞woda (ile zabierze) 

 🥄Rano wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. 
🥄Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
🥄Wieczorem wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć go na 230 stopni C. i piec 15 minut (opcja pieczenia góra/dół). 
🥄Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C., zmienić funkcję na termoobieg i piec jeszcze 36 minut. 
🥄Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. 
🥄Studzić na kratce.

-----
Podobne:




Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.