niedziela, 28 czerwca 2015

Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie

Ponad miesiąc temu jadłam kaszę gryczaną pysznie przyrządzoną przez firmę cateringową. Nie jadłam jej od lat ze względu na jej aromat i charakterystyczny smak. Tego dnia byłam na całodziennym szkoleniu. Podano gulasz warzywny, a do niego tylko tę kaszę. Nie było wyboru. Okazało się, że jest tak smaczna, że wzięłam dokładkę, podobnie jak moja sąsiadka, która też nie jada kaszy gryczanej :) Postanowiłam po latach dać jej szansę i dziś przygotowałam chleb na zakwasie właśnie z jej dodatkiem. Wyszedł naprawdę smacznie :)




Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):



zakwas z poprzedniego wypieku (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej razowej
100 g kaszy gryczanej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
ok. 300 ml przefiltrowanej wody


Rano wymieszać wszystkie składniki, stopniowo dolewając wodę. Mieszać drewnianą łyżką do momentu, gdy pojawią się pęcherze powietrzne. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale możliwą do wyrabiania łyżką.
Ciasto odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką.

Po ok. 7 godzinach przełożyć garść ciasta na następny wypiek do pojemnika. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić ciasto pod szczelnym przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.

Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.




Uczta pod gołym niebemDomowe pieczywo na zakwasieZainspiruj się kaszą! III edycja








------------
Podobne:

Chleb amarantusowo-żołędziowy
Chleb z sorgo i aramantusem
Chleb wileński z żurawiną i śliwką

2 komentarze:

  1. Chleb z kaszą to niecodzienne połączenie :) dziękuję za wzięcie udziału w akcji

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.