poniedziałek, 4 lipca 2016

Majerankowe placki ziemniaczane

Mój balkonowy majeranek rozszalał się na całego :) Co jakiś czas ścinam pędy, które mają zamiar zakwitnąć. Związuję sznurkiem i suszę w ciemnym miejscu. Zimą się przydadzą. Teraz natomiast korzystam ze świeżych listków, które mają w sobie dużo charakterystycznego aromatu. Listki dodałam do masy na placki ziemniaczane - miodzio :)




Składniki:


ok. kilograma większych młodych ziemniaków
4 gałązki świeżego majeranku
2 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
cebula
łyżeczka soli
pieprz mielony
olej do smażenia

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce ręcznie lub malakserem.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Do ziemniaków dodać listki oberwane z gałązek majeranku, mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki mąki pszennej (na razie tyle; z czasem ziemniaki puszczą sok i wtedy - po ok. dwóch partiach placków - dodać resztę), sól, pieprz, jajka i pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Włączyć pochłaniacz lub okap. To ważne na tym etapie przygotowywania, by zapach smażenia nie rozszedł się po mieszkaniu.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Od razu trzeba wlać go więcej. Wtedy placki nie będą zbyt tłuste. Dolewanie oleju co jakiś czas powoduje obniżenie temperatury oleju na patelni i jego wsiąkanie w placki.
  6. Na rozgrzany olej wykładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej o formować w płaskie placki.
  7. Smażyć z obu stron po 2 razy na złoty kolor.
  8. Podawać placki z jogurtem, śmietaną lub surówką (u mnie z młodą kapustą).


-----
Podobne:

Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą
Placki wielowarzywne
Placki ziemniaczano-cukiniowe



Z dziećmi i dla dzieci 2016Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionówPoszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów

Uczta pod gołym niebem 2016To my! Młode kartofelki 2016Przekąski kibica na Euro 2016To my! Młode kartofelki 2016


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny, letni obiad.
    Bardzo podoba mi się pomysł dodawania ziół.
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Któż nie lubi placków ziemniaczanych? ;)
      A zioła przemycam, by urozmaicić smak i młodszych z nimi zapoznawać.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.