czwartek, 15 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami na bazie kruszonki

Czerwiec to u mnie zdecydowanie miesiąc truskawkowy. Uwielbiam te owoce i najlepiej, jeśli są prosto z krzaka rosnącego w słonecznym miejscu. Dziś przedstawiam kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem początkowo zagniatana kruszonka jest bazą dla całego placka. Nam on najbardziej smakuje, gdy jest mocno podpieczony. Wtedy jest chrupiący jak ciasto kruche i czuć lepiej smak masła.




Składniki (na formę (36 x 23) cm):

3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
250 g masła
3 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki (60-70 dag)

  1. Klasyczną blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę w głębokim naczyniu.
  3. Ok. dwóch szklanek kruszonki odłożyć do lodówki na posypkę ciasta.
  4. Piekarnik  nastawić na 190 stopni C.
  5. Do reszty kruszonki dodać rozbełtane jajka i proszek do pieczenia. Zmiksować na małych obrotach.
  6. Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką.
  7. Piec ok. 45 minut.



Milion Smaków Truskawek - edycja czwartaSiedemnasta Truskawka


To pierwsze ciasto z naszych truskawek. Mamy starą, bardzo słodką odmianę dojrzewającą w połowie czerwca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.