Jeśli nie macie jeszcze sprecyzowanych planów co do zupy na wigilijnym stole, to polecam kresową zupę migdałową. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a w wigilię to istotny szczegół 😉 Przepis ma ponad 100 lat. W oryginale używa się mleka krowiego, które można spokojnie zamienić napojami roślinnymi. Mnie najbardziej smakuje na bazie napoju owsianego. Obecnie łatwo dostać zmielone migdały, więc warto z tego skorzystać, przy czym wybierajcie te grubo zmielone, a nie mąkę. Zupa pięknie pachnie migdałami, cynamonem i kardamonem. Dla kwaskowatego smaku dodaję żurawinę suszoną, którą bardzo polecam.
100 ml ryżu
1 l napoju owsianego (w oryginale mleko krowie)
100 g migdałów
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
pół łyżeczki mielonego, zielonego kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na grubo.
- Ryż wypłukać w kilku wodach. Zalać 200 ml wody i gotować do zniknięcia płynu.
- Napój owsiany zagotować.
- Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut, a potem odcedzić.
- Do gorącego napoju owsianego wrzucić zmielone migdały, żurawinę i rodzynki.
- Zupę doprawić cynamonem i kardamonem.
- Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.